İsmail Beşikçi: Kürtçe büyük bir tehlikeyle karşı karşıya,Kürtlerin vermesi gereken en önemli mücadele, Kürtçe'nin yaşatılması olmalı
Arjen Arî Şiir Yarışması’nda Onur Ödülü’ne layık görülen İsmail Beşikçi, Bugün Diyarbakır sokaklarını gezin. Sokakta çocuklar hangi dil ile kavga ediyor, oynuyor? 'Eğer bu dil Kürtçe değil ise Kürdistan büyük bir tehlike ile karşı karşıyadır' uyarısında bulundu.
Arjen Arî Şiir Yarışması’nda Onur Ödülü’ne layık görülen İsmail Beşikçi, Bugün Diyarbakır sokaklarını gezin. Sokakta çocuklar hangi dil ile kavga ediyor, oynuyor? 'Eğer bu dil Kürtçe değil ise Kürdistan büyük bir tehlike ile karşı karşıyadır' uyarısında bulundu.
Sor Yayınları tarafından Kürt şair Arjen Arî anısına bu yıl 6’ncısı düzenlenen Arjen Arî Şiir Yarışması’nın ödülleri verildi. Diyarbakır Kitap Fuarı’nda bulunan Dicle Konferans Salonu’nda düzenlenen ödül törenine, Arjen Arî ailesi, yerine kayyım atanan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Selçuk Mızraklı, Sosyolog İsmail Beşikçi, Şair Berken Bereh’in yanı sıra çok sayıda kişi katıldı. Sor Yayınları sorumlusu Reşo Ronahî, Şair Arjen Arî anısına düzenledikleri yarışmada daha önce birden fazla kurumun bulunduğunu, şimdi ise sadece yayınevlerinin gerçekleştirdiğini belirtti. Ronahî, bu durumu eleştirdi.
İSMAİL BEŞİKÇİ’YE ONUR ÖDÜLÜ
Ardından 4 jüri üyesinin oy birliğiyle ödüle layık gördüğü “Radîşo” adlı şiiri yazan Miradi Miradan’a, şair Berken Bereh tarafından ödül verildi. Burada konuşan Bereh, Arjen Arî isminin Kürt şiiri için çok büyük anlam ifade ettiğini söyleyerek, bu isme sahip çıkmaları gerektiğini kaydetti. Bu yılki onur ödülüne layık görülen İsmail Beşikçi ise ödülünüSelçuk Mızraklı’dan aldı.
‘KÜRTÇE BÜYÜK BİR TEHLİKE İLE KARŞI KARŞIYA’
Türkiye’nin Kürtlere dönük temel hedefinin asimilasyon olduğunu söyleyen İsmail Beşikçi, dili yasaklamanın Kürtlüğe ve Türklüğe asimilasyon etmenin sadece bir tekniği olduğunu belirtti. Türkiye’de Kürtçe konuşmanın para cezası ve hapse girme gerekçesi olduğu yıllarda yetişen neslin son dönemlerinde Kürtçe yazmaya başladığını ifade eden Beşikçi, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bugün Diyarbakır sokaklarını gezin. Sokakta çocuklar hangi dil ile kavga ediyor, oynuyor? Eğer bu dil Kürtçe değil ise Kürdistan çok büyük bir tehlike ile karşı karşıyadır” dedi.
Beşikçi, son olarak Kürtlerin vermesi gereken en ön önemli mücadelenin, Kürtçe'nin yaşatılması olması gerektiğini vurguladı.
‘KÜRTÇE'NİN EĞİTİM VE SANAT DİLİ OLMASI ŞART’
DBB Eş Başkanı Selçuk Mızraklı ise Arjen Ari ile birlikte, Kürt kültürü, edebiyatı ve sanatında mücadele edenleri anarak, bu mücadelenin devam ettiğini söyledi. Değişen dünyada Kürtçe’nin yaşatılması için Kürtçe’nin eğitim, sanat, kültür ve ticaret dili olmasını zorunlu kıldığının altını çizen Mızraklı, herkesin bu sorumluluğun bilincinde olması gerektiğini belirtti. Mızraklı, konuşmasını Arjen Arî’nin “Efendino” şiirinden dizeler okuyarak bitirdi.