İsrail Başbakanı Netanyahu'dan 'savaş sonrası Gazze' planı

İsrail Savaş Kabinesi, rehine takası görüşmeleri için Paris'e heyet gönderilmesini onayladı. Başbakan Netanyahu 'savaş sonrası' Gazze'nin yönetimi ile ilgili planını kabineye sundu.

İsrail Başbakanı Netanyahu'dan 'savaş sonrası Gazze' planı

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu  'savaş sonrası' Gazze'ye ilişkin planını kabineye sundu. İsrail Savaş Kabinesi'nde dün yapılan oylamada da Hamas ile rehine takası anlaşması konusunda yeni görüşmelere katılmak üzere Fransa'ya heyet gönderilmesi kabul edildi.

İsrail basını: MOSSAD başkanı liderliğindeki ekip Paris’e gidecek

İsrail ve Hamas arasında Mısır ve Katar'ın arabuluculuğunda Kasım 2023'tekine benzer bir ateşkes ve rehine takası anlaşması sağlanabilmesi için de müzakereler devam ediyor.

The Times of Israel'in aktardığına göre, İsrail Savaş Kabinesi, dün yaptığı oylamada, bu bağlamda görüşmelerde bulunmak üzere Fransa'nın başkenti Paris'e bir ekip gönderilmesini kabul etti. Henüz resmi makamlarca teyit edilmediği ifade edilen bu kararın savaş kabinesi tarafından oy birliği ile onaylandığı ve Paris'e gitmesi beklenen heyete İsrail'in istihbarat teşkilatı Mossad'ın başkanı David Barnea'nın liderlik edeceği belirtildi. 

Öte yandan, İsrail'in bu kararı, Beyaz Saray Orta Doğu ve Kuzey Afrika Koordinatörü Brett McGurk'ün İsrail'e yaptığı ziyaretin ardından geldi. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Sözcüsü John Kirby, McGurk'ün İsrail'deki temaslarına ilişkin açıklamasında görüşmelerin 'yapıcı' geçtiğini bildirmiş, Washington'ın çatışmalarda 'uzatılmış bir ara karşılığında rehine takası anlaşmasını sağlamak için her şeyi yapmaya bağlı olduğunu' ifade etmişti.

Netanyahu: Gazze sivil yetkililerce yönetilsin

İsrail'in Gazze'ye saldırıları ve rehine takası ile ateşkes anlaşması için çabalar devam ederken, İsrail Başbakanı Netanyahu, dün güvenlik kabinesine 'savaş sonrası Gazze'nin nasıl idare edileceği ile ilgili ilkelerin' olduğu bir belge sundu. Söz konusu belge, Gazze'de Hamas ile bağlantısı olmayan 'yerel yetkililerin' göreve getirilmesini öngörüyor. 

Onaylanmak üzere resmi olarak kabineye sunulan bir sayfalık belgede, Mahmud Abbas liderliğindeki Filistin Yönetimi'nin doğrudan adı geçmiyor ya da savaş sonrası Gazze'deki sürece katılımları tamamen gündem dışı bırakılmıyor. Belgede bunun yerine Gazze'deki 'sivil konuların terörü destekleyen ülke ya da yapılarla bağlantısı olmayan ve idare deneyimi bulunan yerel yetkililerce yönetilmesi' teklif ediliyor.

Planda ne var?

İsrail Başbakanlık Ofisi'nden belgeye ilişkin yapılan açıklamada da burada dile getirilen ilkelerin 'kamuoyu tarafından kabul edilmiş' ilkeler olduğu ve bu belgenin 'savaş sonrası Gazze yönetimi ile ilgili gelecekte yapılacak görüşmelerin temelini oluşturacağı' ifade edildi. 

Netanyahu'nun kabineye sunduğu plana göre, İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) ilk aşamada savaşın temel hedefleri olarak belirlenen 'Hamas ve İslami Cihad'ın askeri kapasitesi ve hükümet altyapısının bertaraf edilmesi, rehinelerin serbest bırakılması ve Gazze Şeridi'nden uzun vadede gelebilecek herhangi bir güvenlik tehdidinin ortadan kaldırılması' sağlanana kadar Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarına devam edecek. 

'Terör eylemlerinin yeniden ortaya çıkmaması için IDF'nin Gazze Şeridi'ndeki faaliyetleri konusunda süresiz bir özgürlüğü olacağı' söylenen belgede, İsrail'in daha sonra 'Gazze Şeridi'nin Filistin tarafında bir güvenlik tampon bölgesi oluşturacağı' kaydedildi.

Mısır sınırına ilişkin de planların yer aldığı belgede, kaçakçılık yapıldığı iddia edilen sınırda bir 'kapanma' sağlamak için 'mümkün olduğunca' Mısır ve ABD ile birlikte çalışılacağı' kaydedildi. Planda ayrıca Gazze'nin 'tamamen silahsızlandırılacağı' ve 'İsrail'in öngörülebilir gelecekte bu hedefi yerin getirmekten sorumlu olacağı' belirtildi.