İsveç, İran Devrim Muhafızları'nı 'terör' listesine alınmasını istedi
İsveç Başbakanı Kristersson, Avrupa Birliği'nden İran Devrim Muhafızları'nı resmen terör örgütü olarak kabul etmesini istediklerini açıkladı.
İsveç Başbakanı Ulf Kristersson ülkesinin basınına yaptığı açıklamada, "Avrupa Birliği’nden İran Devrim Muhafızları Ordusu’nun bölgedeki (Orta Doğu) yıkıcı rolünü ve ayrıca İsveç de dahil olmak üzere çeşitli Avrupa ülkeleri etrafındaki artan eylemlerini ciddi şekilde ele almasını istiyoruz" dedi.
Kristersson, AB’den İran Devrim Muhafızları'nı resmen terör örgütü olarak kabul etmesini istediklerini belirterek, "Tek makul sonuç ortak bir terör sınıflandırmasına dahil edilmeleridir. Böylece halihazırda var olan yaptırımlardan daha geniş kapsamlı hareket edebiliriz” diye konuştu.
İsveç istihbarat teşkilatı Sapo, İran'ı İsveç'teki suç çetelerinin üyelerini örgütleyerek İsrail’e karşı "şiddet eylemleri" gerçekleştirmekle suçluyor.
Geçtiğimiz yıl İsrail'in Stokholm Büyükelçiliği'ne üç saldırı düzenlendi. Son altı ayda ise İsrailli bir askeri teknoloji firmasına iki saldırı gerçekleştirildi.
AB'nin terör listesine yeni bir kişi ya da kuruluşun eklenmesi için 27 üye ülkeden birinin yargı kararı alması gerekiyor.
AB Devrim Muhafızları'na karşı yasal yolu buldu
Avrupa Birliği, Devrim Muhafızları’nı İranlı protestoculara karşı baskı uygulamak, Rusya'ya silah transfer etmek ve İsrail'e karşı balistik füzeler fırlatmanın yanı sıra Orta Doğu'nun dört bir yanındaki milisleri desteklemekle suçluyor.
Öte yandan Almanya, Fransa ve Hollanda’nın Devrim Muhafızları’nı terörist grup olarak tanımaya destek veren üye devletler arasında yer aldığı kaydediliyor.
Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ve Avrupa Parlamentosu da bu fikri destekliyor.
Devrim Muhafızları Ordusu nedir?
Devrim Muhafızları Ordusu, 1979 devriminden sonra Ayetullah Humeyni tarafından İran'ın yeni kurulan İslami sistemini iç ve dış tehditlerden, özellikle de rejim değişikliğine yönelik yabancı girişimlerden korumak amacıyla kuruldu.
O zamandan beri Devrim Muhafızları ülkenin düzenli ordusundan bağımsız olarak faaliyet gösterirken, dini lider Ali Hamaney ile yakın ilişki içinde saflarını, siyasi etkisini ve ekonomik gücünü büyük ölçüde genişletti.
Devrim Muhafızları beş kola ayrılıyor: kara kuvvetleri, hava kuvvetleri, donanma, Besic Direniş Gücü (muhalefeti bastıran ve ahlaki kuralları denetleyen gönüllü bir milis gücü) ve diğer ülkelerde operasyonlar yürüten ve genellikle yerel silahlı grupları destekleyen gizli bir istihbarat servisi olan Kudüs Gücü.
Devrim Muhafızları’na bağlı gruplar arasında Lübnan'daki Hizbullah, Filistin topraklarındaki Hamas ve Yemen'deki Husi isyancılar yer alıyor.
Ordunun ortak komutası altında yaklaşık 125.000 asker olduğu tahmin ediliyor.
Devrim Muhafızları, ABD dış politikası ve uluslararası ilişkiler konusunda uzmanlaşmış Amerikan düşünce kuruluşu Dış İlişkiler Konseyi tarafından "Orta Doğu'daki en güçlü paramiliter örgütlerden biri" olarak tanımlanıyor.