Kürdistan Bölgesi’nden ABD’ye petrol ihracatının yeniden başlaması için çağrı

Kürdistan Bölgesi Doğal Kaynaklar Bakanı Kemal Muhammed, Kürdistan petrolünün ihracatına yeniden başlanması için Washington’un desteğinin kritik olduğunu vurguladı. Muhammed, “Kürdistan’daki elektrik üretim kapasitesinin yüzde 64’ü ABD’li şirketlerin üretimi” dedi.

Kürdistan Bölgesi’nden ABD’ye petrol ihracatının yeniden başlaması için çağrı

Washington’da düzenlenen enerji forumunda konuşan Kürdistan Bölgesi Doğal Kaynaklar Bakanı Kemal Muhammed, Kürdistan’ın enerji sektörüyle ilgili güncel verileri paylaşırken, ABD’nin rolüne de dikkat çekti.

“ABD, bir kez daha ciddi şekilde devreye girmeli”

Kürdistan’dan petrol ihracatının 25 Mart 2023’ten bu yana Ceyhan Limanı üzerinden durdurulduğunu hatırlatan Bakan Muhammed, ABD’ye çağrıda bulundu.

Muhammed, “Geçmişte olduğu gibi bugün de ABD'nin güçlü bir destek sunması gerekiyor. Petrol ihracatının yeniden başlaması için Washington’un baskısını artırması elzemdir” dedi.

Kürdistan’ın enerji potansiyeli ve ABD’li şirketlerin rolü

Aynı zamanda Elektrik Bakanı da olan Muhammed, Kürdistan’daki elektrik üretim kapasitesinin 8000 megavatı aştığını belirterek, “2007 yılına kadar sadece 100-150 megavat üretim kapasitemiz vardı. Bugün bunun 5250 megavatı General Electric gibi ABD şirketleri tarafından sağlanmaktadır” dedi.

Muhammed, genel olarak elektrik üretiminin yüzde 64’ünün Amerikan şirketlerine ait tesislerden geldiğini belirterek bu enerjinin yalnızca Kürdistan Bölgesi için değil, Irak’ın diğer bölgelerine de katkı sunduğunu vurguladı.

“Günlük 400 bin varilden fazla ihracat kapasitemiz var”

Muhammed, Kürdistan Bölgesi’nin mevcut enerji anlaşmalarına değinerek, “Irak Anayasası ve yasalarına uygun şekilde birçok petrol sözleşmemiz var. Günlük 400 bin varilin üzerinde ihracat kapasitesine sahibiz” dedi.

Ayrıca, doğal gaz ihtiyacının sadece yüzde 50’sinin mevcut üretimle karşılandığını belirten Bakan, üretimin artırılması gerektiğini ifade etti.

Yeni anlaşmalar ve Bağdat ile anlaşmazlıklar

Kürdistan Bölgesi Başbakanı Mesrur Barzani liderliğindeki heyet, 17 Mayıs'ta Washington’da, Western Zagros ve HKN Energy adlı iki büyük Amerikan şirketiyle toplam değeri 100 milyar doları aşan iki yeni enerji anlaşması imzaladı.

Bu anlaşmalara Irak Petrol Bakanlığı karşı çıkarken, Kürdistan Bölgesi yetkilileri anlaşmaların tamamen yasal olduğunu savundu.

Bakan Muhammed, “Bu, HKN Energy ile imzaladığımız üçüncü, Western Zagros ile ise ikinci anlaşma. Anlaşmalar ne Irak yasalarına ne de başka bir tarafa zarar veriyor, tam aksine hem Kürdistan hem de Irak için hizmet kalitesini artırmayı hedefliyor” dedi.

“Şirketler hak ettikleri ödemeleri alamadı”

Petrol üretiminin durmasına neden olan diğer önemli bir sorunun ise şirketlere olan borçlar olduğunu belirten Muhammed, “Petrol üreticileri garanti istiyor çünkü yaklaşık 11.8 milyon varil petrolü teslim ettik ama karşılığında ödeme yapılmadı” dedi.

Mevcut durumda, bir varil petrol üretimi için 16 dolar tahsis edilmiş durumda. Doğrudan maliyetlerin tespiti için bir Amerikan danışmanlık firması ile anlaşma sağlandığı bilgisi de paylaşıldı.

Konuşmasında Amerikan şirketlerine doğrudan seslenen Muhammed, “Petrol, gaz ve elektrik sektöründe yeni sözleşmeler yapmak istiyoruz. ABD’li şirketlerin daha fazla yatırım yapmasını bekliyoruz” dedi.

Petrol ihracatı davası ve belirsizlik

Kürdistan petrolünün ihracatı, Paris merkezli uluslararası tahkim mahkemesinin Irak’ın Türkiye’ye karşı açtığı bir davada verdiği kararla durdurulmuştu.

Şimdiye dek Erbil ile Bağdat ve Kürdistan’da petrol üreten yabancı şirketler arasında petrol ihracatının yeniden başlatılması konusunda yapılan görüşmelerden sonuç alınamadı.

Bakan, Arap Zirvesi'nin Irak’ta düzenlenmesi nedeniyle Bağdat ile görüşmelerin geçici olarak askıya alındığını, ancak yakın zamanda yeniden başlamasını umut ettiklerini ifade etti.

Son olarak Bakan Muhammed, Kürdistan Bölgesi’nin yaptığı tüm enerji sözleşmelerinin yasal zemine dayandığını belirterek, “Federal hükümet bu sözleşmelere onay vermemiş olabilir; ancak sözleşmeler yasal çerçevede imzalanmışsa uygulanmalıdır” dedi.