Kürtlerin ve Türkmenlerin tarım arazilerine çöken ithal Araplar ekin yapmaya başladı
Kerkük’te Araplaştırma politikası çerçevesinde kente getirilen ithal Araplar, Kürtlere ait tarım arazilerine çökerek arazilerde ekim yapmaya başladı.
Kerkük’te 16 Ekim olaylarından sonra kentte Araplaştırma politikası üst seviyeye çıkarıldı. Kürtler ve Türkmenlere ait tapulu tarım arazileri ithal Araplar tarafından ele geçirilerek kullanılmaya başlandı.
Rûdaw’a konuşan Gayip Muhammed, Kerkük’ün güney doğusundaki Leylan ilçesinde ithal Arapların yıllardır atalarından kalan tapulu arazilerine çöktüğünü, 19 dönümlük arazide ekin bile yaptıklarını söyledi.
Muhammed, ithal Arapların 30 dönümlük bir alana daha çökmek istediklerini belirterek, “İthal Araplar tarım arazilerimizi işgal ediyorlar. Bu araziler bize atalarımızdan kaldı ve tapusu kendi adımıza. 30 dönümlük arazimin 15’ine çöktüler. Başka bir yerde de 4 dönümlük araziye çöktüler” dedi.
İthal Arapların arazilere nasıl çöktüklerine ilişkin de konuşan Gayip Muhammed, “Bir kamyon adamla geldiler, ben ve kardeşim yalnız kaldık kimse bize yardım etmedi. Bize ekin yapamazsınız dediler. Biz arazinin bir kısmında risk alarak ekin yapıyoruz. Üzerimize gelseler bizi burada canlı canlı gömerler” diye konuştu.
Leylan sınırında Kürtlere ve Türkmenlere ait yaklaşık 2 bin 158 dönüm arazi var. Irak ordusundan alınan destekle bölgede Kürt ve Türkmen çiftçilerinin ekin yapılmasına izin verilmiyor.
Rûdaw’a konuşan Tırkeşana köyü sakini Muhammed Ali, “Araplar para veya torpille arazilerimize çöküyorlar. Bunu başardıklarını ve arazilerimizi işgal ettiklerini söyleyebilirim. Şu anda 3 farklı yerdeki arazimiz Arapların elinde ve üzerinde ekin yapıyorlar. Burada bunlara cevap veren her hangi bir güç yok. Irak ordusu var o da onları destekliyor” ifadelerini kullandı.
Kerkük’teki ithal Araplar kentte tarımla uğraşan çiftçilere dava açarak arazileri boşaltmalarını istiyor. Kerkük Mahkemesi de çiftçilerin arazileri tamamen terk etmeleri için Kürt çiftçilere 15 gün süre verdi.
Rûdaw’a konuşan Leylan Nahiyesi Müdürü Muhammed Wayis, “Biz resmi belgelere bakıyoruz ve onları uygulamakla mükellefiz. Tarım ile ilgili bir kararda Arapların sözleşmelerinin devam ettiği gözüküyor. Bu durumda benim de buna yanıt verirken evet sözleşmelerin aktif olduğunu söylemem gerekiyor. Bu sorun parlamentoda çözülmesi gerek bir mesele, anca yasak yollarla çözülür” dedi.
Araplar tarafından ele geçirilen arazilerin iade edilmesi için Irak Anayasa’sının 140’ıncı Madde Yüksek Komisyonu ile Adalet Bakanlığı’nın 29’uncu kararı gereği daha önce işgal edilen arazilerin sahiplerin teslim edilmesini öngörüyor. /Rudaw