Libya'da görevli 56 asker komutanlarını CİMER'e şikayet edince TSK'den ihraç edildi
Libya’da görevlendirilen 56 uzman çavuş, komutanlarını mobbing yapmakla suçlayarak CİMER’e başvurdu. Şikayetçi askerler TSK'den atıldı.
Türk Silahlı Kuvvetleri'ne (TSK) bağlı Libya Görev Grubu Komutanlığı’nda görevlendirilen 56 uzman çavuş, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’na (CİMER) toplu şikâyet dilekçesi verdi. Komutanlarının kendilerine psikolojik ve fiziksel mobbing yaptığını ileri süren askerler, Libyalı askerlerin çöplerini dahi kendilerinin topladığını iddia etti. Bunun üzerine haklarında disiplin soruşturması başlatılan askerlerin görevlerine son verildi. Türkiye’ye dönen askerler, daha sonra TSK’den atıldı. Ayrıca haklarında adli soruşturma da başlatıldı.
'SİZİ CARETTALAR GİBİ SÜRÜNDÜRECEĞİM'
DW Türkçe’den Alican Uludağ'ın haberine göre, CİMER’e yapılan şikâyet dilekçelerinde askerler yaşadıklarını anlattı. Dilekçelerdeki şikayetlerin bazıları şöyle:
Yarbay rütbesindeki bir komutan, içtima sırasında askerlere, "Siz aldığınız parayı hak etmiyorsunuz, bu TSK ne generaller yedi, siz hiçbir şeysiniz. Beni istediğiniz yere şikâyet edebilirsiniz, dokuz sene Hukuk Şube'de çalıştım. Sizi meslekten atmam 5 dakika. Dışarıda sizin yerinizde olmak isteyen binlerce kişi var" dedi.
Üsteğmen rütbesindeki bölük komutanı ise, "Size burayı dar etmezsem bu rütbeyi sökerim, size burada kan kusturacağım, sizi sahilde carettalar gibi süründüreceğim" ifadelerini kullandı.
'LİBYALI ASKERLERİN ÇÖPLERİNİ TOPLATTILAR'
Uzman çavuşlar, hastayken bile kendilerine spor yaptırıldığını, Libyalı askerlerin çöplerinin toplatıldığını da anlattı.
Askerlerin şikâyet dilekçeleri, Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na iletildi. Komutanları hakkında soruşturma açılmasını bekleyen 56 uzman çavuş Libya görevleri sonlandırılarak Türkiye'ye gönderildi. Haklarında idari soruşturma başlatılan askerlerin tümünün sözleşmeleri 9 Aralık’ta feshedildi.
TAZMİNATLARI DA ÖDENMEYECEK
İdari tahkikat raporunda, askerler "koordineli ve işbirliği içerisinde aynı metni kullanarak, CİMER’e şikayette bulunmak, amirlerini sindirmeye yönelik tutum ve davranışlar sergilemek, birlik içinde disiplini bozmak ve askeri atmosferin oluşmasını engellemekle" suçlandılar. Raporda, askerlerin kusurlu oldukları belirtilerek, tazminatlarının da ödenmeyeceği vurgulandı.
ÜÇ AY HAPİS İSTEMİYLE SORUŞTURMA
Öte yandan askerler hakkında Milli Savunma Bakanlığı’nın izni üzerine Askeri Ceza Kanunu’na muhalefet etmekten adli soruşturma da açıldı. Birlikte şikâyette bulunmakla suçlanan askerler üç yıla kadar hapis istemiyle soruşturulacak.
KARŞI DAVA AÇTILAR
37 askerin davasını üstlenen Avukat Murat Altay, sözleşmelerin feshedilmesi kararına karşı dava açtıklarını ifade etti.