Mahmur Kampı'nda karşılıklı suçlamalar: 'Abluka' iddiasına hükümetten yalanlama
Mahmur Kampı sakinleri, Bağdat yönetiminin yaklaşık üç aydır kendilerine yönelik sıkı bir abluka uyguladığını ve bunun insani bir krize yol açabileceğini iddia etti.

Irak Göç ve Göçmenler Bakanlığı ise bu iddiaları reddederken, bölgedeki bazı siyasi kaynaklar durumu PKK’nin olası silah bırakma süreciyle ve kamp sakinlerinin geleceğiyle ilişkilendiriyor.
1998 yılında Türkiye’den gelen Kürt sığınmacılar için kurulan ve yaklaşık 12 bin kişinin yaşadığı Mahmur Kampı’nda gerilim tırmanıyor. Kamp yönetimi ve sakinleri, 10 Nisan’dan bu yana Irak hükümeti tarafından fiili bir abluka altında olduklarını öne sürüyor.
"İnsani kriz kapıda" uyarısı
Rûdaw’a konuşan kamp yetkilileri, uygulanan abluka nedeniyle hastaların tedavi için kamp dışına çıkarılamadığını, ilaç, tıbbi malzeme, okul ve inşaat malzemeleri gibi temel ihtiyaçların kampa girişine izin verilmediğini dile getirdi.
Yetkililer, “2019 Temmuz’undan bu yana önce Kürdistan Bölgesi’nin, şimdi de Irak hükümetinin ablukası altındayız. Bu durum devam ederse insani bir felaket yaşanabilir” dedi.
Bağdat yönetimi: İddialar gerçek dışı
Irak Göç ve Göçmenler Bakanlığı Sözcüsü Ali Cihangir ise iddiaları kesin bir dille yalanladı. Cihangir, Rûdaw’a yaptığı açıklamada, “Kamp sakinleri Irak’ta resmi olarak kayıtlıdır ve tüm illere seyahat etmekte özgürdür” dedi.
Sözcü ayrıca, Mayıs ayında bir kamp heyetinin Bağdat’ta tutuklanıp serbest bırakılmasının ardından kamp sakinlerinin “kendileri için hayali bir tehlike yaratarak” kamp dışına çıkmaktan kaçındığını savundu.
PKK’nin silah bırakma süreci
Öte yandan Rûdaw’a konuşan Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Mahmur Sorumlu Yardımcısı Reşad Gelali ise konuya farklı bir açıdan yaklaştı.
Gelali, "PKK ile Türkiye arasındaki yakınlaşma ve silah bırakma sürecinin gündemde olduğu bu dönemde, Irak hükümeti, barış sürecinin başarıya ulaşmasıyla birlikte kamp sakinlerini doğrudan memleketlerine geri göndermeyi hedefliyor" şeklinde konuştu.