Trump, Floyd sonrası ilk anketlerde yerlerde sürünüyor
ABD'de George Floyd'ın öldürülmesi ve sonrasındaki protestolar ile bu protestolara karşı Başkan Donald Trump'ın yaklaşımının ABD halkı tarafından nasıl karşılandığı hakkındaki kapsamlı ilk anketler, pazartesi sabahı yayımlandı.
Rakamlar, Trump için pek umut vaat etmiyor.
Floyd'un cani bir şekilde boğularak öldürülmesi, 25 Mayıs tarihinde gerçekleşmişti. Bu ölümden üç ila sekiz gün sonra yapılmış olan anketler, Demokratik Parti başkanlık adayı Joe Biden'ı Trump'ın ortalama 10 puan önünde gösteriyor.
Buna göre, CNN-SSRS anketinde Biden yüzde 55 iken, Trump yüzde 41 oy oranında gözüküyor.
NBC-WSJ anketine göre Biden 49'a 42, NPR-PBS-Marist anketine göre 47'e 37 ve Monmouth Universitesi anketine göre ise 52'ye karşı 41 oranla Trump'ın önünde seyrediyor.
Eyaletler bazında da Cumhuriyetçilerin geleneksel olarak 'banko' kazandığı eyaletlerde bile Trump'ın ciddi sorunlar yaşadığını görüyoruz.
Örneğin, itibarlı anketleri ile bilinen Quinnipiac Üniversitesi'nin 28 Mayıs ile 1 Haziran arası Texas'da yaptığı anketlerde Trump yüzde 44 görünürken, Biden yüzde 43'de, yani burun buruna...
Aynı üniversitenin mart ayı başında yaptığı Texas anketinde ise Trump'ın beş puanla, 49'a karşı 44 ile önde olduğunu görüyoruz.
Salıncak olarak adlandırılan ve her seçimde değişebilen önemli eyaletlerden Florida'da ise, nisan ayının ortasında Cumhuriyetçi Fox'un yaptığı ankete göre Biden 46'ya karşı 43 ile önde.
Floyd sonrası olayların halen bu rakamlara tam olarak nasıl yansıyacağı bilinmiyor. Zira, bu elimizdeki anketler Floyd protestolarının ilk günlerinde yapılmış anketler. O zamandan beri protestolar çok daha barışçıl bir kimliğe büründü.
Şimdiye kadar Cumhuriyetçi Parti'nin akil adamları diyeceğimiz bazı politikacılarının Trump'a tepki gösterdiğini gördük. Bunlara en son Texas'ın etkili ailelerinden Bush ailesinin hayatta olan başkanı George Bush'un Trump'a cephe alması oldu. Bunlara ek olarak, eski Dışişleri Bakanı Colin Powell ve bazı çok saygı gören, hatta içlerinde ABD'de "kahraman" olarak anılan emekli askeri yetkililerin Trump'a çok ağır eleştiriler getirmesinin Texas gibi muhafazakar eyaletlerde daha da fark yapıp yapmayacağını beraber göreceğiz.
ABD seçimleri ve anketler konuşulduğunda birçok kişinin aklına haklı olarak 2016 seçimleri öncesi yapılan anketlerde zamanın adayı Hillary Clinton'ın hep önde gitmesi ama seçimlerde aldığı mağlubiyet geliyor.
ABD basınında çıkan analizler, 2020 seçim dinamiklerinin 2016'dan çok farklı olduğunu işaret ediyor.
CNN'nin 8 Haziran tarihli haberi bu konuda bazı ipuçları barındırıyor. Buna göre Clinton 2016'daki anketlerde genelde önde görünmesine rağmen hiçbir zaman yüzde 50'yi görememişti. 2016 yılının haziran ayı rakamlarına bakıldığında da Clinton yüzde 50'yi bulamıyordu. Buna karşılık Biden'ın bu hafta yapılan üç canlı ankette (telefonla veya yüz yüze) yüzde 50'yi aştığı CNN tarafından not edilmiş.
Sadece Biden'a karşı anketler değil, Trump'ın onanma oranı da yerlerde sürünüyor. Şu anki beğenilmeme oranı yüzde 54. Yine aynı CNN haberine göre tarihte seçimler öncesindeki haziran ayında bu kadar yüksek bir beğenilmeme oranı olup da başkanlığı kazanan olmamış. İki gün önce NPR'ın yaptığı ve yayınladığı ankette de, Amerikalıların üçte ikisinin Trump'ın Floyd protestolarını ele alış biçimini beğenmediği ortaya çıkmıştı.
Trump'ın bu şartlarda Biden'a oy veren kitleyi kendisine çekmesi gerekiyor. Bu da konu analizlerine göre zor.
Trump, seçimlere 145 gün kala durduğu bu rakamlara rağmen seçimleri ikinci kez kazanırsa bir tarih yazmış olacak.
Başkanlık seçimine 19 hafta var ve 24 saatin dahi siyasette çok şey değiştirdiğini hatırlamak yerinde olur.
Trump'ın son günlerde Cumhuriyetçi Parti'nin akil adamlarından gelen tepkilere karşı genelde tuttuğu yol olan Twitter üzerinden saldırı geleneği bu kez de devam etti.
Trump, önce açıkça Biden'ı destekleyeceğini söyleyen eski Genelkurmay başkanı Colin Powell'a, kendisinin 2003 yılında BM Güvenlik Konseyinde Irak işgaline yol açan ve sonradan doğru olmadığı ortaya çıkan "kanıtları" sunduğundan hareketle hakaret etti.
"Siyah yaşamlar değerlidir" protestolarına katılan tek Cumhuriyetçi Parti senatörü Mitt Romney'e de benzer şekillerde saldıran Trump'a karşı Cumhuriyetçi Parti'den yeni isyancıların ortaya çıkıp çıkmayacağı dikkatle izlenecek.
Cuma günü çıkan son istihdam rakamlarının beklendiğinden iyi çıkması ile Trump yönetimi yeniden ekonomi konuşmaya başladı. Şimdiye kadar protestolar üzerinden bölme stratejisinin pek iyi gitmediği açık.
8 Haziran Pazartesi günü yapılan basın toplantını Beyaz Ev Sözcüsü Kayleigh McEnany'nin yeni istihdam rakamları ile açması da Trump yönetiminin en çok ekonomideki rakamları konuşmak istediğinin bir başka işareti idi.
Trump'ın bu hafta içinde Floyd protestoları için ilk kez konuşma yapması bekleniyor. Şimdiye kadar iyileştirici, birleştirici bir konuşma yapmadığı görülen Trump'ın tonu dikkatle izlenecek.
İlhan Tanır
Ahval