Mir Mehmet Fırat: Rusya ve ABD Türkiye’yi Suriye bataklığına çekti
Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK), Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) unsurlarının yardımıyla, 58 gün süren operasyonun ardından Afrin'i kontrol altına aldıktan sonra nasıl bir yol izleyeceği merak konusu. Menbiç’e girileceği defaatle vurgulanırken, Suriye’deki büyük aktörlerden ABD’nin Menbiç konusundaki duruşu henüz netlik kazanmış değil. Öte yandan Suriye'deki Rusya faktörü de gözardı edilemiyor.
Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK), Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) unsurlarının yardımıyla, 58 gün süren operasyonun ardından Afrin'i kontrol altına aldıktan sonra nasıl bir yol izleyeceği merak konusu. Menbiç’e girileceği defaatle vurgulanırken, Suriye’deki büyük aktörlerden ABD’nin Menbiç konusundaki duruşu henüz netlik kazanmış değil. Öte yandan Suriye'deki Rusya faktörü de gözardı edilemiyor.
HDP Mersin Milletvekilli Dengir Mir Mehmet Fırat, Türkiye’nin Afrin’e girmesini “büyük bir hata” olarak nitelendirerek, ‘’bir çıkmazın içine girildiğini,’’ savundu. Fırat’a göre Afrin, ‘’kolay lokma’’ydı, ancak Afrin’de durmak ve bundan sonrası Türkiye’yi bir çıkmaza sürükleyecek.
HDP Mersin Milletvekilli Fırat, ‘’Bir yeri almak kolaydır; fakat oradaki sorunları çözmek çok daha zordur. Efrin meselesi de buna benziyor. Türkiye Efrin’de duramaz” şeklinde konuştu.
Mezopotamya 'da yayımlanan söyleşide, ABD'nin Büyük Ortadoğu Projesi’ne değinen Fırat, bu kapsamda Ortadoğu'da Arap Baharı’nın gerçekleştiğini ve Suriye’de iç karışıklıkların başladığını kaydetti.
“Türkiye, bu iç karışıklıklara direk destek vermese de bir şekilde Suriye’de kökten dinci grupları destekledi veya en azından silahlanmalarına göz yumdu. Bu şekilde Türkiye'ye neredeyse 3 milyon Suriyeli sığındı. Suriye yerle yeksan oldu. Suriye’de bugün barış sağlansa dahi kendini toplaması çok zor olur” ifadelerini kullanan Fırat, Suriye’de meydana gelen iç karışıklıkları durdurmak için büyük devletlerin kendi aralarında mücadele ettiğini ve bu durumda Türkiye'nin tarafsız kalmayı tercih ettiğini söyledi.
Fırat, sözlerine, “Tabi ki bu arada ABD, Rusya ve İran gerek politik gerekse askeri olarak Suriye’deki hareketin içerisinde oldu. Aradan bir süre geçtikten sonra Türkiye şunun farkına vardı. Kendisi Ortadoğu projesinde yok; yani dışlanmış vaziyette. Ondan sonra yapacağı müdahalelerde ABD, Rusya ve İran Türkiye’nin müdahalesine müsaade etmedi. Rusya; Türkiye’yi ABD çatışır hale getirmek, NATO’dan uzaklaştırmak ve Ortadoğu’da yeni bir oluşum sağlamak istediyse de başarılı olamadı,’’ diyerek devam etti.
Geçen süreçte bir Rus uçağı düşürüldüğünü ve Rusya ile çok ciddi bir gerilim yaşandığını hatırlatan Fırat, Bunun üzerine Türkiye’nin Rusya ile arasını düzeltebilmek için doğal gaz boru hattının döşenmesi ve Akkuyu’da Nükleer Santral yapılması gibi dev bazı projeleri Rusya’ya rüşvet olarak sunduğunu öne sürdü.
‘Fırat Kalkanı’ harekatını da bunun bir uzantısı olarak gören Fırat, ‘’2 bin karelik bir alan Türkiye tarafından askeri olarak kontrol altına alındı. Bunun yanında son olarak Efrin projesi devreye girdi. Bu proje devreye girmeden önce de Rusya orada bulunan askerlerini belli noktalara geri çekti. Rusya, Türkiye’nin hava operasyonlarını yapması için de hava sahalarını açarak korunma sağlanmış oldu” diye konuştu.
Fırat’a göre ortada büyük bir oyun var ve gerek ABD gerekse Rusya Türkiye’yi kıskaca alabilmek için Suriye bataklığına girmesini teşvik etti.
‘’Türkiye ordusunun NATO’nun ikinci büyük ordusu olmasına rağmen 2 aya yakın bir süreden sonra Efrin merkezine ulaşmış olması bir zafer olarak nitelendirilemez. Bir yeri almak kolaydır; fakat oradaki sorunları çözmek çok daha zordur. Efrin meselesi de buna benziyor. Türkiye Efrin’de duramaz” değerlendirmesinde bulunan Fırat, Türkiye’nin Afrin'de ilerlediği zaman karşısında Rus ve Suriye askerlerini göreceğini savundu.
Fırat, ayrıca Irak’a yapılacak herhangi bir operasyonun Türkiye açısından başarılı olamayacağını kaydetti.
ABD’nin Türkiye’nin Afrin Harekatı'na karşı ses çıkarmamasını, “ABD’nin Efrin bölgesinde bir iddiası olmaması”na bağlayan HDP’li Fırat, “ABD’nin daha çok Qamişlo tarafında iddiası var. Çünkü o taraflarda doğalgaz, petrol bulunuyor. Türkiye’nin Ortadoğu yapılanmasında şansı olamayacağı gibi Suriye’de de şansı olamayacaktır,’’ değerlendirmesinde bulundu.