NATO'dan ABD Savunma Bakanı Jim Mattis’e destek,NATO Sözcüsü Trump’ın politikalarından kaygılıyız
Washington’un Müttefikleri Mattis’in İstifasından Kaygılı
Washington’un Müttefikleri Mattis’in İstifasından Kaygılı
Washington’un yakın müttefikleri Savunma Bakanı Jim Mattis’in istifasını açıklamasının ardından Başkan Trump’ın politikalarıyla ilgili kaygılarını dile getirdi.
NATO Sözcüsü Oana Lungescu, ‘‘Bakan Mattis NATO’yu güçlü tutmak konusunda önemli katkılarda bulunuyordu ve yüzleştiğimiz ciddi güvenlik sorunlarıyla mücadele etmeye hazırdı. O hem asker hem de bir diplomat olarak büyük saygı görüyordu’’ dedi.
Mattis, Başkan Trump’ın aksine NATO askeri ittifakına son derece bağlı olmasıyla biliniyordu.
Trump ise Avrupalı müttefiklerine savunma harcamalarını arttırmamaları halinde ABD’nin NATO’dan desteğini çekeceği tehdidinde bulunuyor.
Eski Belçika Başbakanı ve Avrupa Parlamentosu’ndaki liberallerin başkanı Guy Verhofstadt, Mattis’in istifasının Avrupa’nın kendi savunma kapasitesini güçlendirmesini daha da aciliyetli bir konu haline getirdiğini söyledi.
Verhofstadt ‘‘Mattis, Başkan Trump’ın en kötü içgüdülerini kontrol altında tutuyordu, NATO’nun ve çok ulusluluğun güçlü bir destekçisiydi. Mattis’in istifası kötü bir haber oldu, görünen o ki Putin’in planı işliyor’’ diye konuştu.
Mattis’in istifası Washington’un Japonya, Güney Kore ve Avustralya gibi Asya-Pasifik ortakları arasında da kaygı yarattı. Bu ülkeler Mattis’i güven tesis ettiği ve Başkan’ın yalnızlaşma politikası içgüdülerini dizginlediği gerekçesiyle takdir ediyordu. Kore Yarımadası’nda yaşanan gerilim ve Çin’in Güney Çin Denizi’nde askeri varlığını arttırması, çalkantılı bölgedeki temel sorunlar arasında yer alıyor.
İstifa kararı Afganistan’ın başkenti Kabil’de de şok etkisi yarattı. Mattis, ABD’nin Afganistan’daki varlığının garantörü olarak görülüyordu. Afgan yetkililer ABD’nin 14 bin askerinden 5 binden fazlasını geri çekme kararını büyük endişeyle karşıladı.
Fransa Savunma Bakanı Florence Parly, Trump’ın IŞİD’in bozguna uğratıldığına inanarak Suriye’den asker çekme kararı almasının ‘‘çok vahim’’ olduğunu söyledi.
RTL radyosuna konuşan Parly, ‘‘Bölgesel halifeliğin yok olduğu konusundaki analizlere katılmıyoruz. Bu çok vahim bir karar ve bize göre işi sonlandırmak gerekli’’ dedi.
Almanya Savunma Bakanı Ursula Von der Leyen de ABD’nin gelecekte izleyeceği politikaların açıklığa kavuşturulmasını istedi.
Bakan yaptığı açıklamada ‘‘ABD’nin küresel güvenlik yapılanmasında çok etkin bir rolü olduğu için yeni atama ve gelecekte izlenecek yol konusunda herkesin hızla aydınlatılması gerekli’’ ifadelerini kullandı.