NATO'dan, Türkiye kararı: Trump'ın yaklaşımı benimsendi
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, ittifak üyelerinin Suriye'nin kuzeydoğusundaki gelişmelere ilişkin "açık ve dürüst" bir tartışma yürüttüğünü ve "geleceğe" odaklanarak siyasi çözümü desteklediklerini söyledi.
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, ittifak üyelerinin Suriye'nin kuzeydoğusundaki gelişmelere ilişkin "açık ve dürüst" bir tartışma yürüttüğünü ve "geleceğe" odaklanarak siyasi çözümü desteklediklerini söyledi.
Brüksel'de düzenlenen NATO Savunma Bakanları Toplantısının birinci gününün ilk oturumlarının ardından düzenlenen basın toplantısında konuşan Stoltenberg, Suriye sınırında “meşru güvenlik kaygıları” olduğunu savunarak Türkiye'yi kınamayı reddetti.
Stoltenberg, bölgede barış ve istikrarın sağlanması için daha fazla uluslararası sorumluluk alınması gerektiğini de sözlerine ekledi.
Rudaw’da yer alan habere göre üst düzey bir diplomat, Ankara’ya yaptırım uygulama ya da Türkiye’yi NATO’da dışlamanın söz konusu olmadığını ve bunun için bir prosedürün olmadığının altını çizdi.
ABD Başkanı Donald Trump da Türkiye’ye yönelik yaptırımları kaldırtmıştı. ABD Dışişleri Bakanı Pompeo da, Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyine düzenlediği saldırı için ilk etapta, "Türkiye'nin meşru bir güvenlik kaygısı var. Güneylerinde terör tehdidi var” ifadesini kullanmıştı.
Toplantıdan önce Brüksel'deki bir düşünce kuruluşu konferansında konuşan ABD Savunma Bakanı Mark Esper ise Türkiye’nin Rusya’yla yakınlaşarak "yanlış yönde ilerlediğini” belirterek, "Türkiye hepimizi çok kötü bir durumun içine soktu” dedi ve Ankara’nın geçmişte olduğu gibi “sorumlu bir müttefik” olarak hareket etmesi gerektiğini vurguladı.
Stoltenberg, Erdoğan ve Trump’ın politikalarına ilişkin olarak ise, “Büyük
resme baktığınızda Kuzeydoğu Suriye’deki durumun zor ve karışık olduğunu görürüsünüz, kolay bir çıkış yok” görüşünü dile getirdi.
Suriye konusunda NATO üyeleri arasında farklı görüşler bulunduğuna dikkati çeken Stoltenberg, bunun bir ilk olmadığını, ittifakın daha önce de görüş ayrılıklarının üstesinden gelebildiğini kaydetti.
"Suriye konusunda açık ve dürüst bir tartışma yürüttük” diyen NATO Genel Sekreteri, “Tüm müttefikler geleceğe odaklandı. Son gelişmeler ışığında şiddet önemli düzeyde azaldı. Bu temel üzerinde Suriye'de siyasi çözüm çabalarının artırılması konusunda mutabık kaldık" diye konuştu.
Stoltenberg ayrıca, müttefiklerin aynı zamanda bölgedeki operasyon ve misyonlarına ilişkin taahhütlerini yerine getirme ve IŞİD’e karşı elde edilen kazanımları koruma konusunda hemfikir olduğunu ifade etti.
Almanya Rojava'da 'uluslararası güvenli bölge' planını NATO’ya sundu
Almanya Savunma Bakanı Annegret Kramp-Karrenbauer, Rojava'da bir güvenli bölge kurulması konusundaki önerisini NATO’ya sundu. Amerika’nın Sesi’nde yer alan habere göre Almanya’nın önerisini Türkiye ve ABD’den destek gördüğü iddia edilirken, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’in öneriyi memnuniyetle kaşıladığı ifade edildi. Stoltenberg’in ayrıca Birleşmiş Milletler’in (BM) de böyle bir sürece dahil olmasının gerekebileceği uyarısında bulunduğu aktarıldı.
Almanya Savunma Bakanı Annegret Kramp-Karrenbauer, Suriye’de uluslararası güvenli bölge önerisinde bulunmuş, ayrıca "Türkiye gibi NATO müttefikimiz olan bir ülkenin güvenlik çıkarları meşru olsun olmasın, devletler hukukuna aykırı bir şekilde bir bölgeyi ilhak ettiği ve insanların buradan sürüldüğü bir gerçektir” demişti.
'Rusya’nın da Desteğine İhtiyaç Var'
Diplomatlardan alınan bilgiye göre, Almanya Savuma Bakanı Kramp-Karrenbauer Brüksel’deki NATO Savunma Bakanları toplantısında müttefiklere, Rojava'da uluslararası güçlerin kontrolu altında oluşturulacak bir bölgenin yerlerinden olan sivillerin korunması ve IŞİD militanlarına karşı mücadelenin devam etmesini sağlayabilmesi için bu süreçte Rusya’nın da katkısına ihtiyaç duyulacağı mesajını verdi. Ancak toplantıda, Türkiye-Suriye sınırında devriye gezme misyonunun sadece Türkiye ve Rusya’ya bırakılamayacağını savunan Alman Bakan, gazetecilere yaptığı açıklamada “Statüko tatmin edici bir çözüm değil” ifadesini kullandı.
'Alman Bakanın Önerisi Sarsılan NATO İttifakını Kendine Getirdi'
Amerikan haber ajansı AP, ilk kez Ortadoğu’da askeri bir misyon önerisinde bulunan Berlin’in ortaya attığı bu fikrin, ABD Başkanı Donald Trump’ın Suriye’den asker çekmesi ve hemen ardından Türkiye’nin askeri operasyon başlatmasıyla sarsılan NATO ittifakını en azından “kendine getirmede” olumlu katkı sunduğu yorumunu yaptı.
Avrupa, Türkiye’nin Rojava'ya yönelik sınır ötesi operasyonuna sert tepki göstermiş, bazı AB ülkeleri Türkiye’ye silah satışlarını askıya almıştı.
ABD Savunma Bakanı Mark Esper da bugün Brüksel’de yaptığı açıklamada, Türkiye’nin askeri müdahalesinin “haklı bir gerekçeye dayanmadığını” savunmuştu.
Türkiye ve Rusya arasında Soçi’de varılan anlaşmanın ardından Ankara, bölgedeki askeri operasyonlarını durdurmayı kabul etti. Ancak Avrupalı müttefiklerin, Türkiye’nin YPG ve silahlarını sınır bölgelerinden uzaklaştırma planı hakkında hala endişeler taşıdığı belirtiliyor.
Almanya Savunma Bakanı Kramp-Karrenbauer, Türk ordusunun toplu bir nüfus hareketliliği ya da etnik temizliğe yol açmayacağı yönünde Ankara’dan güvence aldığını söyledi. Almanya Savunma Bakanı, “Soçi anlaşması barış getirmedi ve uzun vadede siyasi çözüm için bir temel sunmuyor. Uluslararası toplumu içeren bir çözüm için uğraşıyoruz” dedi.