Öcalan ve Neçirvan Barzani'nin yürüteceği yeni bir çözüm süreci iddiası
AK Parti'li gazeteci Nagehan Alçı: Neçirvan Barzani'nin Türkiye ziyaretinin zamanlamasının çok önemli ve iyi düşünüldüğünü belirterek, “Yeni bir süreç Öcalan’ın da devrede olacağı ve arada çözüm sürecindeki aktörlerin olmayacağı yeni aktörlerin olacağı bir süreç. Burada da Erbil yönetiminin, Barzani yönetiminin rolü olacak” dedi.
AK Parti'li gazeteci Nagehan Alçı: Neçirvan Barzani'nin Türkiye ziyaretinin zamanlamasının çok önemli ve iyi düşünüldüğünü belirterek, “Yeni bir süreç Öcalan’ın da devrede olacağı ve arada çözüm sürecindeki aktörlerin olmayacağı yeni aktörlerin olacağı bir süreç. Burada da Erbil yönetiminin, Barzani yönetiminin rolü olacak” dedi.
Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani dünn Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından İstanbul’daki Dolmabahçe Sarayı’nda kabul edildi. Bir buçuk saatten fazla süren görüşme basına kapalı yapıldı.
Konuya ilişkin Rûdaw TV haber bültenine katılan Nagehan Alçı, Neçirvan Barzani'nin Türkiye ziyaretinin zamanlamasının çok önemli ve iyi düşünüldüğünü belirterek, “Dün akşam Abdullah Öcalan'ın bir mektup yazdığının açıklanmış olması da doğru zamanlamaya denk gelmiş gibi görünüyor. Abdullah Öcalan’ın Türkiye’de yeni bir süreç başlayacağını ve devrede olacağını, YSK’nın İstanbul’da yeniden bir seçim kararı aldığı, Öcalan’ın uzun süreden sonra avukatlarıyla görüşmesinin basına yansımasıyla birlikte aşağı yukarı tahmin edebiliyorduk” diye konuştu.
Yeni bir çözüm süreci
İmralı’da tutuklu bulunan PKK lideri Abdullah Öcalan’ın yaptığı açıklamada HDP tabanına sandığa gitmeme çağrısı yaptığını belirten Alçı, sözlerine şunları ekledi:
“Tabii bu çağrının üzerinin örtülmeye çalışıldığını avukatların aracılığıyla akademisyen Ali Kemal Özcan’ın açıklamasıyla birlikte mecbur kalan HDP cephesi ve Öcalan’ın avukatlarınında mesajı biraz muğlaşlaştırarak, kendi tabanlarına Ekrem İmamoğlu mesajı verdiğini görüyoruz. İlginç bir süreç. Bu seçimin iktidar açısında da elbette bir seçim dinamiği var ama Kürt meselesinin sadece İstanbul seçimlerine indirgemenin hem haksızlık olacağını, hem büyük resmi görmemiz açısından yanlış bir yere bizi sevk edeceğini düşünüyorum. PKK’nın yeniden bir süreçle ki bu yeni bir çözüm süreci olmayacak.
Çok güvendiğim güvenilir kaynaklardan teyit aldığım çözüm süreci değil. Çünkü devlet, çözüm sürecinin psikolojik olarak çok yıpratıldığını, manipiletüf hale geldiğini düşüyor haklı olarak, ama yeni bir süreç Öcalan’ın da devrede olacağı ve arada çözüm sürecindeki aktörlerin olmayacağı yeni aktörlerin olacağı bir süreç. Burada da Erbil yönetiminin, Barzani yönetiminin rolü olacak. Biliyorsunuz bağımsızlık referandumu sonunda Ankara-Erbil ilişkileri çok gerilmiş ve uzun zamandır da herhangi bir görüşme olmamıştı. Kısa zaman öncesine kadar Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun Neçirvan Barzani ile bir görüşmesi olmuştu. Onu da bu çerçevede düşünmemiz lazım.”
Bu pazar sonuç ne olursa olsun seçimin atlatılacağını belirten Alçı, “Bu süreçte Türkiye’nin en yakıcı meselesi olan Cumhurbaşkanlığı, yeniden bir sayfa açmak, yeniden bir sürece girmek istiyor ve burada da elbette diyalog içinde olacağı yapıcı ilişkiler içinde olacağı Erbil yönetimi olarak öne çıkıyor diyebiliriz” diye konuştu.
Ankara ile Erbil’in ilişkilerinin iyi olmasının iki taraf içinde yararlı olacağına dikkat çeken Nagehan Alçı, ifadelerini şöyle sürdürdü:
“Erbil’in son 10 yılına baktığımızda Türkiye’nin desteğini gözardı edemeyiz. Yatırımlara baktığmızda Türkiye’nin hinterland gibi gelişmiş bir bölge ama aynı zamanda Türkiye açısında da Erbil’le ilişkiler önemlidir. Her şeyden önce içimizde çok ciddi artık biz olmuşuz, yıllardır birlikte ve eşit anlamda yaşadığımız ve yaşamamız gereken bir Kürt nüfus var ve onların kardeşleri, akrabaları Erbil’de Irak’ın Kürdistan Bölgesi’nde yaşıyorlar. Dolayısıyla birbiriyle ayrılamayacak coğrafyalar bunlar.”
İki taraf arasında ticaretin önemi
Ortadoğu’nun yeniden dizayn çabaları olduğunu hatırlatan Alçı, şöyle dedi:
“Şu anda Suriye’de Amerika ve Rusya’nın çatıştığını görüyoruz. Burada Kürt yönetimi ve Anakara’nın iyi bir işbirliğinin olması her halukârda iki taraf içinde ilişkilerin kuvvetlendirilmesi açısından önemli görünüyor. Irak, Krüdistan Bölgesi’nin ekonomik anlamda Türkiye’ye yüzde 100 ihtiyacı var. Referandum sonrası süreçte Erbil’in nasıl bir sıkıntı çekildiğini ekonomik olarak bölgenin nasıl boğulduğunu gördük. Dolayısıyla burada karşılıklı olarak birbirini güçlendiriyor. Ama ekonomik alana geldiğimizde tabiki Türkiye’nin Erbil’e ihtiyacı var. Ama Erbil’in Türkiye’ye çok çok daha fazla ihtiyacı var,”
Negehan Alçı, gelinen aşamada, referandum sonrasındaki sürecin geride kaldığını ve bunun da ikili ilişkilere olumlu yansıdığını belirterek, önümüzdeki süreçte de bunun artarak devam edeceğini kaydetti.