Rawest anketi: Kürt gençler en çok o sanatçıyı dinliyor
Diyarbakır merkezli Rawest İnsani ve Siyasi Araştırmalar Merkezi (RAWEST), "Türkiye'de Genç Kürt olmak" başlıklı araştırmasının sonuçlarını kamuoyu ile paylaştı. Kürt kentlerinde gençlerle yapılan araştırma sonuçlarına göre, son yıllarda Kürt ve Türkler arasında evlilik oranları azaldı.
Araştırmaya katılanların evlilik yaşı ortalaması yüzde 22 olsa da evlenmek için ideal yaş ortalama 27 olarak görülüyor. Araştırmaya göre, önceki yıllarda Kürt-Türk evlilikleri olsa da son yıllarda bu ilişkilerin azaldığı görülüyor.
Araştırmanın dikkat çeken bir sonucu ise Kürt gençlere sorulan müzik ve sanat sorusu oldu. Kürt gençlerin yüzde 19.5’i Ahmet Kaya’yı dinliyor. Ahmet Kaya'yı ise yüzde 7.4 ile Sezen Aksu ve onun ardından Ciwan Haco, Müslüm Gürses, Şivan Perwer ve Mem Ararat izliyor.
Rudaw'ın aktardığına göre, İstanbul, İzmir, Adana, Mersin Diyarbakır, Van, Urfa ve Mardin illerinde 17-30 yaş aralığında 100 kişiyle mülakat ve bin 500 kişiyle yapılan anket şeklin de yapılan araştırmada Kürt gençlerinin ekonomik, sosyal, kültürel ve politik yapısını mercek altına aldı.
Araştırma sonucunda varılan bulgular, 2017 yılında Türkiye gençliğiyle yapılan araştırmayla karşılaştırıldı.
RAWEST yetkilisi Uğraş Ulaş Tol, “Biz bu araştırmayı hem veriler hem de Kürt gençerin özellikleri üzerine gerçekleştirdik. Farklı şehirlerde bin 500 gence ulaştık ve 100 kişi ile yüzyüze görüştük. Hayatları hakkında söyleşi yaptık” diyor.
Araştırma gençlerin günlük yaşamını konu alsa da Kürtçe anadil konusu da ele alınmış. Buna göre Kürtçe’nin Kurmanci lehçesinde konuşanların yüzde 54.4’ü, Zazaki lehçesinde konuşanların ise yüzde 53.1’i Kürtçe’yi çok iyi düzeyde biliyor.
Araştırmada, “Bu pazar seçim olsa kime oy verirdiniz” sorusuna yüzde 45 HDP, yüzde 18 AKP, yüzde 7 CHP yanıtı verdi. Kararsızların oranı ise yüzde 14.9.
Cumhurbaşkanının kim olmasını istedikleri konusunda Kürt gençlerin verdiği yanıtın başında son seçimlerde HDP'nin aday gösterdiği Selahattin Demirtaş yüzde 45 oranla yer alıyor. Onu yüzde 21 ile Erdoğan, yüzde 16 ile İmamoğlu takip ediyor.
Rûdaw’a konuşan Rawest Araştırma Direktörü Reha Ruhavioğlu, “Amacımız Kürt halkı ile ilgili araştırmalar yapmak. Biz Kürt dili, kültürü ve diğer özellikleri hakkında araştırmalar yapıyoruz. Konu daha iyi anlaşılsın diye bu çalışmaları yürütüyoruz” dedi.
Araştırmaya katılan Kürt gençlerin yüzde 30'u öğrenci, yüzde 24'ü işsiz, yüzde 24'ü vasıfsız çalışan, yüzde 7'si vasıflı çalışan, yüzde 6'sı ev kadını, yüzde 3'ü ise iş aramıyor.