Rojava Kürtleri, büyük bir toplantıya hazırlanıyor
Suriyeli Kürtler, birlikte hareket edebilmek için arayışa başladı. Bu amaçla Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS) ile Suriye Demokratik Güçleri (SDG) üyeleri bir araya geldi. Tarafların katılabileceği bir toplantı yapılması için prensipte anlaşmaya varıldı
Suriyeli Kürtler, birlikte hareket edebilmek için arayışa başladı. Bu amaçla Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS) ile Suriye Demokratik Güçleri (DSG) üyeleri bir araya geldi. Tarafların katılabileceği bir toplantı yapılması için prensipte anlaşmaya varıldı.
Suriye’nin kuzeyinde Demokratik Birlik Partisi’ne (PYD) bağlı Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi (Rojava yönetimi) ile Suriye Kürt Ulusal Konseyi’ni (ENKS) uzlaştırma görüşmeleri sürüyor.
Ancak bugüne kadar görüşmelerden olumlu bir sonuç çıkmadı.
Türkiye’nin başlattığı Barış Pınarı Harekatı’ndan sonra, Suriyeli Kürtlerde birlik ve dayanışma sesleri yükseldi. Bu amaçla da bir araya gelme arayışları başlatıldı.
İlk adım atan taraf ise çatı yapısını YPG’nin oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri (DSG) oldu.
DSG’li Mazlum Ebdi ENKS yetkilileriyle temasa geçti ve görüşmeler başladı.
Bu çerçevede DSG’li yetkili Ebdi, dün Rojava bölgesinde ENKS’den oluşan heyet ile bir araya geldi.
ENKS birlik fikrine olumlu yaklaşıyor
Kürdistan Bölgesi’nden yetkililerin de desteklediği ifade edilen görüşmede taraflar arasında siyasi ve idari konular başta olmak üzere bazı hususlarda işbirliğinin sağlanması için fikir alışverişinde bulunulduğu belirtildi. Toplantının taraflar için olumlu geçtiği kaydedildi.
Eski Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi Eş Başkanı ve Demokratik Toplum Hareketi (TEV-DEM) yöneticisi Foza Yusuf, görüşme ile ilgili Independent Türkçe’ye değerlendirmelerde bulundu.
Rojava bölgesinde Kürtler arası birlikteliğin sağlanması için uzun zamandır girişimlerin olduğunu ifade eden Yusuf, ENKS dışındaki diğer Kürt grupların birlik fikrine olumlu yaklaştığını ve Kobani’nin bu çerçevede ENKS ile görüşme gerçekleştirdiğini söyledi.
Kazanımların tehlikede olduğunu dolayısıyla herkesin iç problemlerini bir kenara bırakmasını gerektiği aktaran Yusuf, “Bana gelen bilgilere göre ENKS ile yapılan görüşmede Kürtler arası birlik ve ortak strateji konuları ele alındı. ENKS tarafı olumlu yaklaşıyor. Süreci hızlandırıp artık pratik adım atmanın zamanı gelmiştir” değerlendirmesinde bulundu.
“Görüşme bir defaya mahsus olmamalı”
Birlikteliğin sağlanması için diyalogun önemine vurgu yapan Yusuf, devamında şu ifadeleri kullandı:
Bunun için sınırları zorlamayız. Yapılan görüşme bir defaya mahsus olmamalı ve diyalog devam etmeli. Bu çerçevede önümüzdeki günlerde tüm Suriyeli Kürt grupların olacağı geniş katılımlı bir toplantı için hazırlıklar yapılıyor.
ENKS: Olumlu bir görüşme gerçekleştirdik
ENKS tarafından resmi bir açıklama yapılmazken Erbil merkezli Rudaw’a konuşan ENKS Yürütme Konseyi Üyesi Tahir Hesaf, Mazlum Kobani ile olumlu bir görüşme gerçekleştirdiklerini söyledi.
Görüşmede Kürtler arası birlik konusunun ele alındığını aktaran Hesaf, “ENKS Başkanlık Konseyi, Özerk Yönetim ve PYD ile anlaşmaya varılması için değerlendirme ve önerilerini Mazlum Kobani’ye iletti” şeklinde konuştu.
Demokratik Suriye Güçleri (DSG) Genel Komutanı Mazlum Abdi’yle yaptıkları görüşmenin detaylarını aktaran Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS) Başkanlık Kurulu Üyesi Muhammed İsmail siyasi, askeri ve idari anlaşmaların yapılması gerektiğini söyledi.
Dün DSG Genel Komutanı Mazlum Abdi’yle bir araya gelen heyet arasında yer alan Muhammed İsmail, K24’e yaptığı açıklamada, Abdi’nin birlik çağrısını konuştuklarını ve Rojava’nın mevcut durumunun tartışıldığını söyledi.
İsmail, “Mazlum Abdi, PYD üzerinde etkide bulunabilir ve birlik konusunda bir rol üstlenebilir. Kürdistan Bölgesi ile birlikte Kürt siyasi hareketi içinde bir yakınlaşma geliştireceklerini umuyoruz” dedi.
ENKS’nin taleplerinin açık olduğunu ifade eden Muhammed İsmail, sözlerine şöyle devam etti:
“Biz çözümü tek bir noktada görüyoruz: Eğer siyasi, idari ve askeri konularda anlaşma sağlanırsa bu halkımızın çıkarına olur. Erbil ile Duhok anlaşmaları ile Fransa’nın arabuluculuk temasları böyleydi.”
Demokratik Suriye Güçleri (DSG) Genel Komutanı Mazlum Abdi, Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS) heyetiyle dün bir araya gelmişti.
K24'e bilgi veren bir kaynak, DSG Genel Komutanı Mazlum Abdi’nin, Rojava’daki son durumu ve siyasi taraflar arasındaki ilişkileri değerlendirmek üzere ENKS’den bir heyetle bir araya geldiğini belirmişti.
Söz konusu kaynak, görüşmede Rojava’daki Kürt siyasi partileri arasında birliği sağlamak için fikir alışverişinde bulunulduğunu aktarmıştı.
Geçen hafta K24’e konuşan Genel Komutanı Mazlum Abdi, ENKS ve Demokratik Toplum Hareketi (TEV-DEM) çatısı altındaki tüm siyasi güçlerin birlik olması gerektiğini ve sürecin aşılması için DSG'nin desteklemesi gerektiğini belirtmişti.
Mazlum Abdi, Başkan Mesud Barzani’den Rojava’daki siyasi tarafların yakınlaştırılması ve Kürtler arası birlik için rol almasını da talep etmişti.
Taraflar arasında siyasi anlaşmazlık nerede başladı?
PYD ile ENKS arasındaki siyasi anlaşmazlıklar Suriye iç savaşının patlak vermesiyle başladı. ENSK’ye bağlı siyasi partiler Şam Deklerasyonu’na destek verip daha sonra Suriye Ulusal Koalisyonu’nun içine katılarak Suriye rejimine karşı muhalif çizgiyi takip etti.
Diğer tarafta PYD ise Suriye Ulusal Koordinasyon Komitesi ile güçlü ilişkileri bulunan ve Suriye rejimine karşı radikal tavır almayan bir yapı olarak devam etti.
İddialara göre, 2013 yılında PYD ile Suriye rejimi arasında kamuoyuna duyurulmayan bir anlaşma yapıldı ve ülkenin kuzeydoğusunda bazı bölgeler PYD’nin kontrolüne bırakıldı.
PYD daha sonra teslim aldığı bölgelerde Suriye Demokratik Güçleri’nin (DSG) ana omurgasını oluşturan Halk Savunma Birlikleri’ni (YPG) kurdu ve süreçle birlikte Fırat’ın doğusunda kontrolü ele geçirdiği bölgelerde özerk yönetim ilan etti.
PYD’nin özerklik kararı, ENKS’ye bağlı siyasi partilerin marjinalleşmesine ve yetkililerinin bölgeden çıkmasına neden oldu.
Taraflar birbirlerini ne ile suçluyor?
Eski Irak Kürdistan Bölgesi (IKB) Başkanı Mesud Barzani’ye yakınlığıyla bilinen ENKS, PYD’yi siyasi yöneticilerini tutuklama ve kaçırmakla suçlayıp bölgede siyasi faaliyetlerini özgürce yapamamakla itham ederken, PYD ise karşılık olarak ENKS’yi başta Türkiye olmak üzere bölgedeki aktörlerin emirleri doğrultusunda hareket etmekle suçladı.
İki taraf arasında ilk arabuluculuk girişimi 2012’de Barzani’yle başladı. PYD ve ENKS arasında yapılan müzakere maratonlarının ardından bir anlaşmaya varılmış (Duhok Mutabakatı), ancak sonraki süreçte tarafların anlaşmaya bağlı kalmaması nedeniyle Suriyeli Kürtler arasında ‘birlik’ sağlanamamıştı.
Amerika, Fransa ve İngiltere’nin de taraflar arasındaki anlaşmazlığı gidermek için birçok girişimi oldu, ancak onların girişimi de sonuçsuz kaldı.