Rusya: ABD'nin Rojava'da Kürt Devleti kurma adımları bizi endişelendiriyor
Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova, 'Suriye’deki ekonomik çöküntünün nedenlerinden birinin de ABD’nin radikal Kürtleri destekleyerek Suriye’nin doğu ve kuzeyinde ayrı bir devlet kurma çabası' içerisinde bulunması olduğunu söyledi.
Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova, 'Suriye’deki ekonomik çöküntünün nedenlerinden birinin de ABD’nin radikal Kürtleri destekleyerek Suriye’nin doğu ve kuzeyinde ayrı bir devlet kurma çabası' içerisinde bulunması olduğunu söyledi.
Rus Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Mariya Zaharova Perşembe günü Moskova’da düzenlediği basın toplantısında yasadışı olarak nitelendirdiği ABD’nin Suriye’deki askeri faaliyetlerinden dolayı Rusya’nın endişelerini dile getirdi.
“Suriye’de ekonomik çöküntünün tek nedeni savaş değil” diyen Zaharova, “Ülkenin doğusu ile batısı arasındaki bağlantının kopması da ekonomiyi çökertiyor. ABD Suriye’nin doğu ve kuzeyinde radikal Kürt siyasetçilerle sözde ayrı bir devlet kurumu oluşturuyor. Bu nedenle ülkenin doğusu ile batısı arasındaki bağlantı kopuyor” dedi.
Zaharova TSK’nın Rojava’daki YPG mevzilerini bombalamasını da bu girişimler çerçevesinde değerlendirdi. Türk ordusu ve Kürt öz savunma birimleri arasındaki sınır ötesi çatışmaların, Fırat Nehri'nin batısındaki Menbiç kasabasında Türk ve ABD askerlerinin ortak devriyeleri ile ABD ve Kürt askeri birimlerinin nehrin doğusundaki ortak devriyelerinin ardından yeniden başladığına dikkat çekti.
Suriye hükümeti tarafından kontrol edilen alanlarda meşru otoritenin güçlendirildiğini ve tahrip edilen altyapının yeniden inşa edildiğini dile getiren Zaharova bu çabalar sonucu ülke içinde yerinden olmuş kişiler ve yurtdışındaki mültecilerin evlerine dönmeye devam ettiğini vurguladı.
İdlib'te silahsız bölge kurulması engelleniyor
Zaharova, "17 Eylül tarihli, İdlib gerilimi azaltma bölgesinde istikrarın sağlanmasına yönelik Rus-Türk anlaşmasının hayata geçirilme süreci devam ediyor. Bu bölgenin sınır hattı boyunca anlaşmada öngörülen silahsızlandırılmış bölgenin kurulması konusunda pratikte elde edilen başarılara rağmen, çalışmaların tamamlandığını söylemek için henüz erken" dedi.
Zaharova, El Nusra ve müttefikleri ile diğer yasadışı silahlı grupların her gün provokasyon gerçekleştirdiğini ve bunun silahsızlandırılmış bölge kurulmasını engellediğini vurguladı.
17 Eylül'de Soçi'de bir araya gelen Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 15 Ekim'e kadar militanların ve ağır silahların İdlib'de kurulacak silahsızlandırılmış bölgeden çıkarılmasını öngören bir anlaşma yapmıştı.
ABD, Türkiye'nin top atışlarını kabul edemez!
Öte yandan Kafkasya ve Ortadoğu Stratejik Araştırmalar Enstitüsü Başkanı Viktor Nadeyin-Rayevskiy, TSK’nın Rojava’ya yönelik operasyonlarının ABD’nin bu bölgedeki planlarını daha fazla deşifre ettiğini söyledi.
Rûdaw’a konuşan Viktor Nadeyin-Rayevskiy, “ABD, Türkiye’nin o bölgeye yönelik top atışlarını ‘kabul edemez’ sözleriyle yorumladı. Dolayısıyla bu ABD’nin askerlerini oralardan çekmeyeceğini gösteriyor. Ama acaba ABD Kürtlerin özerklik taleplerine destek verecek mi? Şüphesiz, bu özerkliğin kendi çıkarlarına uyacağını görürlerse desteklerler” dedi.
Bu konuda Rusya’nın tavrını da değerlendiren Rayevskiy, “Moskova çok sınırlı bir otonomiyi destekliyor. Aslında Moskova, Türkiye’nin de Suriye’nin kuzeyini tamamen kontrol etmesini istemiyor. Ama Kürtleri ABD’den uzak tutmak için Ankara’nın kuzey Suriye’ye yönelik tehditlerine karşı sessiz kalıyor” değerlendirmesinde bulundu.
Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zaharova, daha önce de Suriye’nin kuzeyi ve doğusundaki yerel yönetimlerin başarılı olmadığını ve halkın tepkisine yol açtığını savunmuştu.