Şam yönetimi Rojava ‘Ulusal Kürt Birliği’ konferansına tepki gösterdi

Suriye Cumhurbaşkanlığı, DSG ile yapılan anlaşmanın "ulusal bir çözüm ve barışa doğru olumlu bir adım" olduğunu ancak son dönemde gelen “federalizm” çağrılarının, “anlaşma ile çeliştiğini” ve "ülkenin bütünlüğünü tehdit ettiğini" savundu.

Şam yönetimi Rojava ‘Ulusal Kürt Birliği’ konferansına tepki gösterdi

Suriye Cumhurbaşkanlığı, Rojava’da Kürt taraflar arasında gerçekleştirilen “Kürt Birliği ve Ortak Tutum Konferansı”nın ardından yazılı bir açıklama yayımladı.

Açıklamada, Demokratik Suriye Güçleri (DSG) liderliğinden yapılan son açıklamaların "federalizm talebinin, sahada ayrılıkçı bir gerçeklik yaratarak anlaşmanın ruhuyla ters düştüğü" öne sürüldü.

“Federalizm veya özerk yönetim gibi isimler altında, kapsamlı bir ulusal uzlaşı olmadan bölücü bir gerçeklik dayatma veya ayrı yapılar oluşturma girişimlerini açıkça reddediyoruz” ifadelerine yer verilen açıklamada, Suriye’nin “toprak ve halk olarak birliğinin kırmızı çizgi” olduğu belirtildi.

Açıklamada, bu çizgiyi aşan girişimlerin “ulusal çizgiden sapma ve Suriye’nin birleştirici kimliğine zarar olarak değerlendirileceği” kaydedildi.

Ayrıca, "bazı bölgelerde demografik yapıyı değiştirme yönünde tehlikeli eğilimlere işaret eden uygulamalardan derin endişe” duyulduğu belirtilerek, bu durumun "Suriye’nin toplumsal dokusunu tehdit ettiği ve kapsamlı bir ulusal çözüm şansını zayıflattığı" ifade edildi.

Suriye Cumhurbaşkanlığı, “DSG’nin kontrol ettiği bölgelerde Suriye devlet kurumlarının işleyişinin engellenmesi, vatandaşların hizmetlere erişiminin kısıtlanması ve ulusal kaynakların devlet dışı çerçevede tekelleştirilip kullanılmasının, bölünmeyi derinleştirerek ulusal egemenliği tehdit ettiğini” savundu.

Açıklamada, DSG liderliğinin, Araplar, Kürtler, Hristiyanlar ve diğer köklü bileşenlerin bir arada yaşadığı Rojava’da “kararları tekeline alamayacağı” belirtilerek, “Herhangi bir bileşenin kararını gasp etmek veya temsilini tekelleştirmek kabul edilemez. Gerçek bir ortaklık ve tüm tarafların adil temsili olmadan ne istikrar ne de gelecek mümkündür” denildi.

Suriye Cumhurbaşkanlığı, anlaşmanın taraflarını, özellikle DSG’yi, “anlaşmaya samimi bir şekilde bağlı kalmaya” ve “dar veya dış hesaplar yerine üstün ulusal çıkarları önceliklendirmeye” çağırdı.

Açıklamada, Suriye’deki çözümün yalnızca “Suriyeli, ulusal ve halkın iradesine dayalı, ülkenin birliğini ve egemenliğini koruyan, dış vesayet veya hegemonyayı reddeden kapsamlı bir çözüm” olacağı belirtildi.

Rojava’da Kürtlerin birlik konferansı

Dün Kamışlo’da Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS) ve Demokratik Birlik Partisi’nin (PYD) öncülüğinde “Rojava’da Kürt Birliği ve Ortak Tutum Konferansı” düzenlendi.

Konferansa Rojava’daki siyasi partilerin yanı sıra gençlik ve kadın örgütleri, aydınlar, sanatçılar, din insanları ve toplumun farklı kesimlerinden temsilciler ile Şam, Halep, Hama, Bab ve Azez gibi kentlerden gelen Kürt şahsiyetler de katıldı.

Konferans sonunda yayımlanan sonuç bildirgesinde, “Şam ile diyalog için ortak Kürt heyetinin ivedi bir şekilde oluşturulması” kararı alındı.

Bildirgede, Kürt halkının Suriye’deki demokratik dönüşüm sürecinde aktif rol almasının ve Kürtlerin anayasal haklarının güvence altına alınmasının hedeflendiği vurgulandı.

Katılımcılar, çoğulcu, demokratik ve ademi merkeziyetçi bir sistemin inşası için ortak mücadele çağrısında bulundu.

Konferans ayrıca, ortak Kürt tutumunun, hem Kürt siyasi güçleri arasında hem de Suriye'nin yeni yönetimi ve diğer ulusal güçlerle diyalog zeminine dönüşmesini talep etti.