Şam'dan Türkiye'ye müdahale suçlaması
Rusya, İran ve Türkiye’nin Suriye’de için yürüttüğü Astana süreci hafta içinde devam edecek. Suriye'nin resmi haber ajansı SANA'da yer alan bir açıklamada, isim verilmeden Türkiye'nin iç işlerine müdahale ettiği suçlaması yapıldı ve Türkiye siyasi çözümün önünde engel olarak lanse edildi.
Rusya, İran ve Türkiye’nin Suriye’de için yürüttüğü Astana süreci hafta içinde devam edecek. Suriye'nin resmi haber ajansı SANA'da yer alan bir açıklamada, isim verilmeden Türkiye'nin iç işlerine müdahale ettiği suçlaması yapıldı ve Türkiye siyasi çözümün önünde engel olarak lanse edildi.
İran Dışişleri Bakanı’nın Şam ve Ankara’da yaptığı temasların ardından Rusya’dan da iki heyet Suriye Devlet Başkanı Esad’a gitti. İdlib’deki son durum ve anayasa komisyonunun görüşüldüğü belirtiliyor.
24-25 Nisan tarihlerinde Kazakistan’ın başkenti Nursultan’da yapılacak 12’nci Suriye Astana süreci görüşmeleri öncesinde hafta içi İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif’in Şam ve Ankara’da yaptığı ziyaretler sonrasında Rusya’dan iki ayrı heyet Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile görüştü.
Cuma günü Rusya Devlet Başkanı Putin’in Suriye Özel Temsilcisi Aleksander Lavrentiyev ile Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Verşinin Şam’a gitti. Dün de Rusya Başbakan Yardımcısı Yuri Borisov, Beşar Esad ile buluştu.
Şam'dan açıklama
Suriye resmi haber ajansı SANA, Astana görüşmeleri öncesi, isim vermeden Türkiye'nin suçlandığı şu açıklamaya yer verdi:
“Şam’a gelen Rus heyetiyle Astana görüşmeleri öncesinde siyasi çözüm sürecinde gelinen noktayla mültecilerin evlerine dönüşü ele alınmıştır.
Beşar Esad siyasi çözümün önünde duran tüm engellerin ve özellikle İdlib bölgesinin teröristlerden temizlenmesi gerektiğinin önemi üzerinde durmuştur. İdlib konusunda bazı komşu ülkelerin tıpkı Batılı devletler gibi Suriye’nin içişlerine müdahale etmeye devam ederek siyasi çözümü zorlaştırdıkları dile getirilmiştir.
Esad ile Lavrentiyev arasındaki görüşmede ayrıca Suriye ihtilafında tutsaklarla rehinelerin takası konuları ele alınmıştır. Taraflar siyasi çözüm için bu sürecin de hızlandırılması gerektiği hususunda hemfikir kalmıştır. Siyasi çözüm sürecinin en önemli unsurlarından biri Suriye Anayasa Komisyonu kurulması da bir kez daha görüşülmüştür. Suriye ile Rus tarafı ileride de koordinasyon içerisinde birlikte çalışma kararlıklarını dile getirmiştir.”
Rusya Dışişleri Bakanlığı’ndan Astana açıklaması
Rusya Dışişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan açıklamada, Moskova’nın Astana müzakereleri sırasında Anayasa Komisyonu’nun oluşturulması, esir ve mahkumların serbest bırakılması, daha önceki müzakerelerde çözülmemiş bir dosya olan kayıp kişilerin akibetinin belirlenmesi gibi konularla özel olarak ilgilenmeyi planladığı ifade edildi.
Moskova’nın, Astana yolunda ortakları olan Türkiye ve İran ile müzakere turunun yanı sıra esir değişim komitesi, Birleşmiş Milletler (BM) temsilcileri ve Suriye’deki hükümet ile muhalif taraflarla özel bir toplantı yapılmasına ilişkin aynı fikirde olduğu biliniyor.
Her ne kadar mültecilerin dönüşü ve Suriye’nin yeniden inşası ile ilgili meselelerin toplantı gündeminde olacağı yinelenmiş olsa da, Dışişleri Bakanlığı’nın açıklamasında görüldüğü üzere Anayasa Komitesi’nin oluşumu ile esir ve tutuklular dosyalarına öncelik verildiği görülüyor.