SIPRI RAPORU: 4 Türk şirketi dünyanın en çok silah satan ilk 100 şirketi arasında yer alıyor
SIPRI’nın 2022 yılı raporunda 4 Türk şirketi, dünyanın en çok silah satan ilk 100 şirketi arasında yer aldı ve en hızlı büyüme kaydeden şirketler oldular.
Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü (SIPRI), 2022 yılında en çok silah ve askeri hizmet satışı yapan ilk 100 savunma sanayi şirketini açıkladı.
Listede dört Türk şirketi yer alıyor. 60'ıncı sırada ASELSAN, 76'ncı sırada Baykar, 82'nci sırasında Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) ve 100'üncü sırasında da Roketsan yer alıyor.
SIPRI'nin raporuna göre geçen yıl satışlarını en çok Türk şirketleri arttırdı. Bu şirketlerin toplam gelirleri 5 milyar 500 milyon dolara ulaştı ve bu oran 2021 yılına kıyasla yüzde 22'lik bir artışa tekabül ediyor.
DW’nin haberine göre raporda özellikle silahlı insansız hava aracı (SİHA) üretimiyle tanınan Baykar'a dikkat çekildi. Bir önceki yıl 100'üncü sırada yer alan Baykar, gelirlerinde yüzde 94'e ulaşan bir artışla 76'ıncı sıraya yükseldi. Bunun, listedeki tüm şirketler arasındaki en hızlı büyüme oranı olduğu belirtiliyor.
Baykar'ın dikkat çeken bu büyüme oranında, Bayraktar TB-2 SİHA'larının artan satışlarının etkili olduğu aktarılırken bu SİHA'ların Ukrayna tarafından savaş sırasında yoğun olarak kullanıldığına işaret ediliyor.
Raporda Roketsan'ın 2022 yılında gelirlerini yüzde 17, TUSAŞ'ın da yüzde 14 oranında arttığı kaydediliyor.
SIPRI bulgularına göre, bu şirketler görece daha az sofistike teknoloji gerektiren silahlar ürettikleri için artan talep doğrultusunda üretimlerini çok hızlıca artırabiliyorlar.
Avrupa'daki şirketlerin rakamlar nasıl?
Avrupa'daki şirketlerin 2022 yılındaki satışlarında ise mütevazı bir oranda da olsa büyüme kaydedildi.
SIPRI raporuna göre ilk 100'de yer alan Avrupa'daki 26 şirketin silah satışları 2022 yılında yüzde 0,9 artarak 121 milyar dolara ulaştı.
Ukrayna'daki savaşın mühimmat ve zırhlı araçlar gibi "yıpratma harbine" uygun askeri talepler yarattığına dikkat çekilen raporda, bunları üreten Avrupalı şirketlerin gelirlerini arttırmayı başardıkları belirtiliyor. Gelirini yüzde 14 oranında arttıran Polonyalı silah şirketi PGZ bu şirketler arasında yer alıyor.
Listede 4 Alman şirketi yer alıyor
SIPRI listesinde yer alan dört Alman savunma sanayii şirketinin 2022'deki gelirlerinin bir önceki yıla kıyasla yüzde 1,1 oranında artarak 9 milyar 100 milyon dolar olarak gerçekleştiği aktarılıyor.
Listede 28'inci sırada Rheinmetall, 62'inci sırada ThyssenKrupp, 69'uncu sırada Hensoldt ve 93'üncü sırada da Diehl yer alıyor.
Geliri düşen tek Alman şirketi, satışları yüzde 16 oranında gerileyen ThyssenKrupp. SIPRI'ye göre bunun nedeni şirketin bir yıl öncesine kıyasla daha az gemi satmış olması.
Rus silah üretimi üzerindeki gizem
SIPRI, veri eksikliği nedeniyle Rus şirketleri hakkında kapsamlı bir değerlendirme yapamadığına dikkat çekiyor. Listeye sadece iki Rus şirketinin dahil edilmesinin nedenlerinden biri de bu.
Rus savunma sanayi şirketlerinden Rostec 10'uncu sırada, United Shipbuilding Corporation şirketi ise 36'ncı sırada yer alıyor. Rapora göre bu şirketlerin toplam cirosu yüzde 12 azalarak 20 milyar 800 milyon dolara geriledi.
SIPRI, Rusya'nın zaten yeterince şeffaf olmadığına, Ukrayna işgalinden bu yana bilgi paylaşımının daha da sınırlandırıldığına dikkat çekiyor.
Raporu kaleme alan Şiar Liang'e göre Kremlin, Ukrayna'daki savaşa ilişkin resmi anlatıyı sorgulatabileceği için şirketlerin bilgi paylaşmalarını engelliyor olabilir.
Asya şirketleri yine Avrupalı şirketlerden fazla kazanç elde etti
Asya, Okyanusya ve Ortadoğu'daki şirketler 2022 yılında satışlarını önemli ölçüde artırmış görünüyor. Rapora göre Asya ve Okyanusya'dan ilk 100 şirket arasında yer alan 22 şirketin silah satışları yüzde 3.1 oranında artarak 134 milyar dolara ulaştı.
SIPRI, 2021'de olduğu gibi, 2022'de de Asya'daki savunma şirketlerinin Avrupalı şirketlerden daha yüksek gelir elde ettiklerine işaret etti.
Listede üçü ilk onda olmak üzere sekiz Çinli şirket 2022'de en çok kazanç elde eden ilk 100 şirket arasında yer alıyor. Sekiz şirketin toplam gelirleri 108 milyar dolara ulaştı ve bu oran toplam küresel silah satışlarının yüzde 18'ini oluşturuyor. Bu da Çin şirketlerini, ABD şirketlerinden sonra, ülke bazında en çok kazanç elde eden şirketler haline getiriyor.