Türkiye'den, Rojava'ya yönelik 'Güvenli Bölge' yerleşim planı
Türkiye Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyinde ‘barış koridoru’ olarak adlandırdığı güvenli bölgeyi oluşturmakta kararlı olduğunu vurguladı.
Türkiye Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyinde ‘barış koridoru’ olarak adlandırdığı güvenli bölgeyi oluşturmakta kararlı olduğunu vurguladı. Oktay sözkonusu Güvenli Bölge'nin yerleşimi ile ilgili bazı bilgiler de verdi.
Türkiye’deki Suriyeli mültecilerden 370 binini bölgelere yerleştirmeyi planladıklarını belirten Oktay, Suriye'deki insani krizin son bulmasını gerçekten isteyen herkesi güvenli bölgenin kurulması konusunda işbirliği yapmaya çağırdı.
Dün Gaziantep’te gerçekleşen ‘Göç ve Yerinden Edilmeye Yönelik Yerel Çözümler Uluslararası Forumu’nda konuşan Oktay, Türkiye'nin güvenli bölgenin yapısına ilişkin üzerinde çalıştığı taslak planın 5 bin nüfuslu 140 adet köy ile 30 bin nüfuslu 10 ilçeden oluştuğunu ve her köy ve ilçede hastanelerin, parkların, camilerin ve okulların bulunduğunu belirtti.
Suriye’deki savaşının 5,6 milyon kişiyi yurt dışında, 6,6 milyon kişinin de yurtiçinde mülteci olmasına neden olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Yardımcısı, bunun İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana yaşanan en büyük göç dalgası olduğunun altını çizdi. Oktay ayrıca Suriye'nin kuzeyinde güvenli bir bölge oluşturulmasını Suriyelileri, Halk Koruma Birlikleri’nin (YPG) uygulamalarına karşı koruyacağını da ileri sürdü.
Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin de Barış Pınarı Harekatı’nın gerçekleştiği bölgelerin bulunduğu sınır hattındaki Akçakale ve Ceylanpınar ilçelerindeki gümrük kapılarının yakın zamanda hizmete açılacağını duyurdu. Erin, Türkiye’nin bu bölgelerde hayatın normale dönmesi için çaba sarf ettiğinin altını çizdi.
Dün yaptığı açıklamada Tel Abyad - Akçakale arasındaki gümrük kapısının Türkiye tarafındaki bakım ve onarım çalışmalarının tamamlandığını söyleyen Erin, Suriye tarafındaki bakım ve onarım çalışmalarının da sürdüğü bilgisini verdi. Erin, gümrük kapısının en kısa sürede faaliyete geçirileceğini de sözlerine ekledi.
Gümrük kapısının Suriye tarafında görev yapacak olan personele eğitim verildiğini belirten Erin, “Bu, Türkiye ve Suriye tarafının ekonomisine katkı sunacak ticaret kalemlerinin canlanması için faaliyetlerin sürdüğü bir kapı olacak” diye konuştu.
Ceylanpınar'daki gümrük kapısının da kısa sürede hizmete açılacağını belirten Vali Erin, gümrük kapılarının yakında hem ticari faaliyetler hem de insani yardımlar için geçişe açık olacağını kaydetti.
Türkiye ile Rakka arasındaki tek bağlantı olan Tel Abyad Sınır Kapısı, ticaret mallarının ve yardımların yalnızca Rakka’ya değil aynı zamanda Suriye’nin doğu bölgesine de girmesini sağlayan tek geçiş noktası konumunda.
Türkiye, 2014 yılında DEAŞ’ın şehri ele geçirmesinin ardından sınır geçişlerini sadece Tel Abyad’a geri dönmek isteyen Suriyelilere izin verilecek şekilde askıya aldı. Sınır kapısı, YPG’nin 2015 yazında kentin kontrolünü ele geçirmesinin ardından tamamen kapatıldı.
Türkiye'deki mültecilerin evlerine geri dönmelerine yardımcı olmak için kentteki yerel meclis ile Türk makamları arasında yapılan görüşmelerin ardından sınır kapısının yeniden açılması kararlaştırıldı.
Hükümetin, Barış Pınarı Harekatı’nın gerçekleştiği bölgelerle ilgili hazırladığı bir plan taslağı olduğunu söyleyen Şanlıurfa Valisi Erin, taslakta bu yılın bitiminden önce ve gelecek yıl tamamlanması planlanan projeler olduğunu belirtti.
Milli Savunma Bakanlığı da dün Suriye’nin kuzeydoğusunda Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) kontrolündeki bir köyde düzenlenen bombalı saldırıda 17 kişinin öldüğünü açıkladı. Bakanlık saldırıdan YPG’yi sorumlu tuttu.
Bakanlık açıklamasında, Resulayn’ın batısındaki Tel Halef köyünde YPG’nin gerçekleştirdiğini belirttiği bombalı saldırıda 17 kişinin öldüğünü ve 20’den fazla kişinin yaralandığı bilgisini verdi.