Türkiye,İsveç ve Finlandiya’dan 33 kişinin iadesini isteyecek
Türkiye Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, dün İsveç ve Finlandiya ile imzalanan anlaşmanın ardından iki ülkeye, PKK'li ve Gülen Cemaati üyesi olduklarını iddia ettikleri 33 kişinin iadesini bir kez daha hatırlatacaklarını söyledi.
Bozdağ, dün; Türkiye, Finlandiya ve İsveç arasında imzalanan "Üçlü Muhtıra"ya ilişkin gazetecilerin sorularını yanıtladı.
İmzalanan ortak bildirinin NATO’ya üyelik sürecinin bittiği anlamına gelmediğini dile getiren Bozdağ, Türkiye'nin bu süreçte gerekli izlemeyi ve takibi yapacağını söyledi.
Bakan Bozdağ, "Bu ülkelerin terör örgütlerinin kuluçka yuvası olmaması için, Türkiye'nin istediği teröristleri Türkiye'ye iade etmeleri için, terör örgütlerine finans, eğitim ve silah desteğini kesmeleri için Türkiye mücadelesini sürdürmeye devam ettirecektir” diye konuştu.
Bir gazetecinin Türkiye’nin daha önce bu ülkelerden iadesini istediği kişilerin iadesi konusunda yeni bir adım atılıp atılmayacağına yönelik sorusu üzerine Bozdağ, iade dosyalarının daha önceki dönemlerde gönderildiğini hatırlattı.
“İsveç ve Finlandiya, Türkiye'nin ‘iade talebini’ süratle ele alacak”
Bozdağ, şunları kaydetti: "Onlardan bu mutabakat metni çerçevesinde bu başvurularımızın gereklerini yapmalarını isteyeceğiz. Zaten başvurularımız var. Onlara ayrıca bir yazı yazarak bu mutabakat çerçevesinde verdikleri sözlerin gereği, hem Finlandiya'da 6 PKK'lı, 6 FETÖ'cü terörist, İsveç'te ise 10 FETÖ'cü, 11 PKK'lı teröristin dosyaları, ilgili ülkelerin Adalet Bakanlıklarında bekliyor. Şimdi bu mutabakattan sonra biz de Adalet Bakanlığı olarak bunların iadesi hususunu yeniden kendilerine yazacağız ve hatırlatacağız. Yeniden bir dosya göndermemize gerek yok. Dosyalar orada, sözlerinin gereğini yerine getirmelerini bir kez daha isteyeceğiz."
Bu arada Türkiye’de merkez medyada yer alan iddiaya göre, İsveç ve Finlandiya, Türkiye'nin “sınır dışı veya iade taleplerini" süratle ele alacak. Her iki İskandinav ülkesi de son mutabakatta PYD ve YPG'yi desteklemeyeceklerini kaydetmişti.
Ann Linde Türkiye'nin Rojava'dan çekilmesi gerektiğini söylemişti
YPG, Rojava’yı kontrol eden ABD müttefiki Demokratik Suriye Güçleri’nin bel kemiğini oluştuyor.
DSG, İsveç'ten herhangi bir destek almadığını şu ana dek birçok kez tekrarladı. Ancak Stockholm, Rojava Özerk yönetimi yetkililerini defalarca dışişleri bakanlığı binasında ağırlayarak ve on milyonlarca dolarlık dolaylı insani yardım sağlayarak siyasi olarak destek verdi. İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde, 2020'de Türk mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu'na Türkiye'nin Rojava'dan çekilmesi gerektiğini söylemişti.
Ann Linde'nin geçen yıl, DSG'nin siyasi kanadı olan Suriye Demokratik Konseyi'nin Yürütme Konseyi Başkanı İlham Ahmed ile iki kez görüşmüştü. Linde, Twitter'da yaptığı iki toplantıyı "iyi" ve "verimli" olarak nitelendirmişti.
Ahmed, Rus devlet medyasında bu ayın başlarında yayınlanan bir röportajda İsveç ile çok iyi ilişkilere sahip olduklarını söylemişti.
İsveç'te 100.000 Kürt yaşıyor
İsveç'te resmi bir etnik köken istatistikleri bulunmuyor ancak 10 milyonluk ülkede 100.000 Kürt yaşadığına inanılıyor.
Stockholm, 1980'lerde PKK'yi "terörist" bir örgüt olarak tanıdı, ancak YPG'ye karşı daha destekleyici bir duruş benimsedi.
Türkiye'nin kimlerin iadesini istediği henüz belli değil
Türkiye'nin iki ülkeden kimlerin iadesini istediği henüz kesin olarak kamuoyuna yansımış değil. Ancak Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinisto, Türkiye'nin mahkemeler tarafından reddedilen davalara atıfta bulunduğunu söyledi.
Niinisto, Madrid'de gazetecilere verdiği demeçte, "Bütün bu davaların Finlandiya'da çözüldüğünü tahmin ediyorum. Alınan kararlar var ve bu kararlar kısmen mahkemelerimiz tarafından veriliyor" dedi.