Yerel seçimlerde hangi belediyeler el değiştirdi?
Türkiye 2029’a kadar görev alacak yerel yöneticileri belirlemek için dün sandık başına giderken CHP, 31 Mart 2019’da yüzde 30.11 olan oy oranını 8 puana yakın artırdı. Çok sayıda il ve ilçede yönetim değişti.
1 milyon 610 bin genç seçmenin ilk kez oy kullandığı seçime katılım oranı yüzde 77 civarında kaldı. 54 milyon dolayında kayıtlı seçmenin olduğu 2019 seçiminde katılım oranı yüzde 84.66 olmuştu.
Cumhur İttifakının oyu düştü
Cumhur İttifakı’nda AK Parti’nin oy oranı 5 yıl önceye göre 10 puana yakın azalarak yüzde 40 civarında kaldı.
MHP ise 2019’da yüzde 7.31 olan oy oranından 3 puana yakın kayıpla karşılaştı. İYİ Parti, 5 yıl önce yüzde 7.45 olan oyunu yüzde 3’ler düzeyine düşürdü.
DEM Parti oylarını kısmen arttırdı
2019 seçiminde İstanbul’da aday çıkarmayan ve Türkiye genelinde yüzde 4.24 oy alan HDP’nin halefi DEM Parti ise yüzde 6’ya yakın oy aldı. Sandıktan sürpriz bir başarı çıkaran Yeniden Refah Partisi yüzde 5’i aşan oy oranıyla iki belediye kazandı.
AK Parti, 11 büyükşehir ve 13 şehirde başkanlıkları kazandı
AK Parti, 2019’dan beri 45 olan idaresindeki belediye sayısını 24’e düşürdü. AK Parti, 11 büyükşehir ve 13 şehirde başkanlıkları kazandı. AK Parti, uzun yıllardır iddialı olduğu Bursa, Balıkesir ve Denizli ve Şanlıurfa’yı kaybederken, MHP de elindeki tek büyükşehir olan Manisa’da kazanamadı. MHP’nin yönetimindeki belediye sayısı 11’den 8’e indi. CHP ile MHP’li aday arasında çekişmeli geçen Kırklareli’deki sayım ise sabah saatlerine kadar devam etti. AK Parti, son dakika atağı ile öne geçtiği, yıllardır yönetiminde olan Sivas’ta ise eski ittifak ortağı BBP ile yarıştı. 30 büyükşehir ve 29 ilde işbirliği yapan Cumhur İttifakı, Mersin ve Manisa’da MHP’nin adayları, kalan 28 büyükşehirde AK Parti adaylarıyla yarışa girdi.
CHP 21 olan belediye sayısını 36’ya çıkardı
CHP ise 21 olan belediye sayısını 15’i büyükşehir olmak üzere 36’ya çıkardı. Üç büyükşehirden İstanbul, Ankara’da oylarını artırarak seçimi kazanan CHP, kalesi İzmir’de 10 puana yakın kayba karşın seçimi kazanmayı başardı. CHP, üç büyükşehire, Manisa, Bursa, Balıkesir, Denizli gibi büyükşehirleri eklerken, 2019’da kazandığı Antalya, Adana, Mersin, Aydın, Tekirdağ ve Eskişehir’de sandıktan yeniden başarıyla çıktı. CHP aday krizi yaşadığı Hatay’da ise AK Parti ile kıyasıya yarışırken, gazetemizin baskıya girdiği saatlerde CHP az bir farkla Hatay’da önde yer aldı. CHP, Kastamonu, Zonguldak, Giresun, Adıyaman, Afyonkarahisar, Kütahya, Uşak, Amasya, Kilis, Kırıkkale ve Burdur’da sürpriz yükselişlerle kazanan parti oldu.
Genel seçimlere göre oy oranları değişti
Partilerin oyları, geçen yıl yapılan genel seçime göre bile önemli değişiklik gösterdi. 14 Mayıs 2023’teki milletvekili seçiminde yüzde 25.8 oy alan CHP, 12 puan civarı artışla oy oranını yüzde 37’nin üstüne çıkardı. Geçen yıl İYİ Parti, Saadet, Gelecek ve DEVA Partilerinin dahil olduğu Millet İttifakı’nın toplam oy oranı yüzde 35 civarındaydı. Cumhur İttifakı ise 14 Mayıs milletvekili seçiminde yüzde 49.50 oy almıştı. 2023’te AK Parti’nin oy oranı yüzde 36.3, MHP’nin yüzde 10.3 olmuştu. AK Parti ve MHP’nin dünkü toplam oyu ise yüzde 40’lar düzeyinde oldu. Gece ilerleyen saatlerde AK Parti’nin oy oranı yüzde 36’ya yakınken MHP’nin oy oranı yüzde 4.9’da aldı.
AK Parti’den CHP’ye geçen büyükşehirler: Balıkesir, Bursa, Manisa ve Denizli.
AK Parti’den CHP’ye geçen iller: Adıyaman, Afyonkarahisar, Amasya, Bartın, Giresun, Kastamonu, Kırıkkale, Kilis, Kütahya, Uşak, Zonguldak ve Ardahan.
CHP’nin koruduğu büyükşehir belediyeleri. Adana, Ankara, Antalya, Aydın, Eskişehir, Mersin, Muğla, Tekirdağ, İzmir, İstanbul.
CHP’nin yönettiği ilçe belediyeleri: Artvin, Bolu, Bilecik, Burdur, Çanakkale, Edirne, Kırşehir, Sinop ve Yalova. /Hürriyet