Yerine kayyum atanan ve ardından tutuklanan Diyarbakır Belediye başkanı Mızraklı'ya 15 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı
Yerine kayyum atanan ve ardından tutuklanan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Selçuk Mızraklı hakkında 15 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.
Yerine kayyum atanan ve ardından tutuklanan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Selçuk Mızraklı hakkında 15 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.
İçişleri Bakanlığı kararıyla görevinden uzaklaştırılan ve yerine kayyum atanan, ardından da 22 Ekim’de tutuklanan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Adnan Selçuk Mızraklı hakkında hazırlanan iddianame tamamlandı.
Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nın 3 sayfadan oluşan iddianamesinin bir buçuk sayfasında, tanık olduğu belirtilen kişinin aleyhteki ifadesine yer verilirken, diğer bir buçuk sayfada Mızraklı’nın katıldığı eylem ve etkinlikler suçlama unsuru olarak gösterildi.
Diyarbakır 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nce kabul edilen iddianame, Mızraklı’nın tutuksuz yargılandığı dava dosyası ile birleştirilmesi talebiyle Diyarbakır 9. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderildi.
Mezopotamya Ajansı’nda (MA) yer alan habere göre gizli tanık ifadeleri doğrultusunda hazırlanan iddianamede Mızraklı’nın sosyal medya paylaşımları da suçlama konusu yapıldı.
Mızraklı’nın Twitter hesabından yaptığı paylaşımların “örgüt propagandası suçunu oluşturmadığı ancak yaptığı paylaşımların örgütü destekler nitelikte olduğunun tespit edildiğine karar verildiği” ifade edildi.
15 yıla kadar hapis istemi
Tanık beyanı, Sarmaşık Derneği’ne üye olması ve katıldığı etkinlikleri birlikte değerlendiren savcılık, Mızraklı’ya “örgüt üyeliği” suçlaması yöneltiliyor.
Mızraklı’nın 7 yıl 6 aydan 15 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması isteniyor.
İddianamedeki ifadeleri reddeden Mızraklı ise tanık olduğu belirtilen kişiyi tanımadığını, söz konusu şahsın beyanlarının tamamen yalan ve iftira olduğunu, 2006-2015 yılında çalıştığı hastanede kayıt yapılmaksızın ameliyat yapılmasının mümkün olmadığını söyledi.
İfadesine katıldığı eylemlerinin partisinin etkinlikleri olduğu dile getiren Mızraklı, sosyal medya paylaşımlarının kendisine ait olduğunu kaydetti.
İddialar seçimlerden önce beyan edilmiş
Mızraklı’ya yöneltilen “örgüt üyeliği” ve “örgüt propagandası” suçlamalarının ise örgüte katıldıktan sonra 2016 yılında teslim olan ve “Pişmanlık Yasası”ndan faydalanan bir şahsın ifadelerine dayandırıldığı öğrenilmişti.
MA, söz konusu şahsın tutuklama kararına dayanak yapılan iddiaları 31 Mart 2019’da yapılan yerel seçimlere sadece 11 gün kala beyan ettiği belirtmişti.
Gizli tanık, 20 Mart’ta alınan ifadesinde, Diyarbakır’daki özel bir hastanede çalıştığı dönemde Mızraklı’nın “yaralı bir PKK’liyi tedavi ettiğini duyduğunu” söylemişti.