7 Maddede 'Beka Sorunu'nun perde arkası
Cumhurbaşkanı ve Ak Parti Genel Başkanı Erdoğan ile müttefiki MHP Genel Başkanı Bahçeli yerel seçimi “beka” ekseninde götürüyor! Sanırsınız ki İstanbul ve Ankara’yı kaybederse memleket elden gidecek! Oysa İstanbul ve Ankara başta olmak üzere daha nice büyükşehir belediye başkanını görev dönemleri sona ermeden kulağından tutup kenara atan Erdoğan’ın kendisi! “İstanbul’a ihanet ettik” diyen de ondan başkası değil.
Cumhurbaşkanı ve Ak Parti Genel Başkanı Erdoğan ile müttefiki MHP Genel Başkanı Bahçeli yerel seçimi “beka” ekseninde götürüyor! Sanırsınız ki İstanbul ve Ankara’yı kaybederse memleket elden gidecek! Oysa İstanbul ve Ankara başta olmak üzere daha nice büyükşehir belediye başkanını görev dönemleri sona ermeden kulağından tutup kenara atan Erdoğan’ın kendisi! “İstanbul’a ihanet ettik” diyen de ondan başkası değil.
OdaTV'de Ayhan Kara, iktidarın seçimin merkezine oturtmaya çalıştığı Beka meselesinin perde arkasıyla ilintili bir yazı kaleme aldı:
Örneğin İstanbul’a bakalım: 12 Eylül sonrasında ANAP (Bedrettin Dalan), SHP (Nurettin Sözen) ve RP (R.T. Erdoğan); sonrasında da Erdoğan’ın partisi yönetmedi mi İstanbul’u? Erdoğan’dan önce batmayan İstanbul, Erdoğan’dan sonra da batmaz! Ankara da batmaz!
Örneğin Antalya’ya bakalım: Ak Parti’den Menderes Türel vardı 2009’a kadar. 2009’da CHP’den Prof. Dr. Mustafa Akaydın geldi, 2014’te yeniden Menderes Türel geldi. Antalya battı mı?
İKTİDARA KULAK VEREN SEÇMENLE “BEKA” SORUNU ÜZERİNE HASBİHAL
Erdoğan ve Bahçeli’ye kulak veren ya da ellerindeki iletişim araçlarının illüzyonuna kapılan yurttaşlarla hasbihal edelim… Bir an için diyelim ki “beka sorunu var”. Madem öyle o halde devleti yönetenler, iktidar partisi ne yapmalı?
1) Beka sorunu olan bir memlekette iktidar kutuplaşmadan kaçınır. Muhalefet liderlerini hapisle tehdit etmez. Muhalefet partilerini “terör” ile özdeşleştirmeye yeltenmez. Yerel seçimi rejimin referandumuna çevirmez. Fay hatlarını yumuşatması gerekirken tam tersine kaşımaz.
2) Beka sorunu olan bir memlekette iktidar yalnızlaşmak yerine dostlarını arttırır, düşmanlarını azaltır. Dış politikasını buna göre şekillendirir. Kısa, orta ve uzun vadeli önceliklerini soğukkanlılıkla belirler. Öncelikle komşularıyla iyi komşuluk ve karşılıklı yarar çerçevesinde güvenli bir kuşak oluşturmaya çalışır. Bölge ülkeleriyle diyalogunu güçlendirir ve bölge istikrarına katkıda bulunur. Çünkü Türkiye istikrar içinde daha rahat hareket edebilen ve istikrardan beslenebilen bir ülke. Dünya ölçeğindeki ilişkilerinde ulusal çıkarlarının gerektirdiği pozisyonda kalarak çok yönlü adımlar atmaya özen gösterir. Türkiye’nin bölge merkezli, ulusal çıkarlara endeksli bir dış politika izlerken küresel düzlemde de bu politikasını güçlendirecek adımlara ihtiyacı var. İhracatınızın yarısı Avrupa’ya ise “Bana ne Hans’tan, Geroge’dan, Helga’dan” derken ağzınızdan çıkanı kulağınız duyacak. Rusya, Çin, İran, Türk Dünyası, Arap Dünyası, Afrika ile ilişkilerinizi sürdürürken Avrupa ve ABD’nin ikisiyle birden “papaz” olmanın maliyetini hesaplayacak ve ona göre adım atacaksınız.
3) Madem “beka” sorunu var, Cumhurbaşkanı (bir partinin genel başkanı olsa da) rakip partilerin liderlerini aşırı suçlamak ve tehdit etmek yerine zaman zaman yuvarlak masada toplamalı ve memleketin kritik sorunları hakkında bilgilendirip konuşmalı… Cumhuriyet tarihinden tek parti döneminde de çok partili dönemde de örnekleri var. Cumhurbaşkanı İnönü’nün muhalefetle görüşüp yayınladığı “12 Temmuz Beyannamesi” akla ilk gelen örnektir. Keza, 1960 sonrasındaki krizli süreçte Cumhurbaşkanı Cemal Gürsel’in Çankaya’da siyasi parti liderleriyle düzenlediği yuvarlak masa toplantıları ve “Çankaya Protokolü” de akıllardadır. Daha sonra da Cumhurbaşkanları liderlerle gerektiğinde Çankaya’da zaman zaman bir araya gelmişlerdir. En azından Cumhurbaşkanları kritik dönemlerde hatta olağan dönemlerde bile muhalefet liderleriyle memleket meseleleri için bir araya gelme feraseti göstermişlerdir.
4) Beka sorunu olan memleketlerde iktidar partisi, Dışişleri Bakanı kritik konularda muhalefet partilerini dış politikaya ilişkin olarak bilgilendirirler. Örneğin, İsmet İnönü’nün ikinci başbakanlık döneminde 1960’larda koalisyon ortağına ve öteki muhalefet liderlerine bunu yaptığını biliyoruz. Ak Parti döneminde en kritik konularda bile bir diyalog söz konusu değil. 17 yıllık Ak Parti iktidarında Dışişleri Bakanı iken sadece bir kez Davutoğlu CHP genel merkezini ziyaret etti. Beyefendi lütfedip bir kez de Dışişleri Komisyonu’na geldi ve orada da nutuk atıp gitti.
5) ”Beka” sorunu olan bir ülkede İçişleri Bakanı, MİT Müsteşarı, Emniyet Genel Müdürü en azından -her ne kadar şimdi o sıfat kalksa da- ana muhalefet partisini kiritik konularda bilgilendirir. Bırakın bilgi vermeyi, İçişleri Bakanı parti militanı gibi muhalefete saydırıp duruyor seçim sath-ı mailinde.
6) ”Beka” sorunu olan bir memlekette ekonominin sağlamlığına dikkat edilir. Tarım ve hayvancılık kendi kendine yeterlilik açısından önem kazanır. Adapazarı ve Ödemiş’in patatesi, Amasya’nın soğanı tek başına bütün memlekete yetebilecekken nasıl oluyor da patates ve soğan fiyatı patlıyor ve ithalat yapmak zorunda kalıyorsun? Muhalefet partilerini terörle ilişkide olmakla suçlayıp havanda su döğeceğine kafayı bunlara yoracaksın! Uyduruk tanzim satış gösterileriyle vakit geçireceğine aklını başına alıp üretimi arttıracaksın, bunun için gerekli önlemleri alacaksın. Yüksek Ekonomik Kurul’u çalıştırıp kamu ile piyasa unsurlarını kısa, orta ve uzun vadeli çözümler için harekete geçireceksin.
7) En önemlisi, “beka” meselesi var diyen iktidar ve ortağına soralım: “FETÖ’nün bütün ayakları çıktı da siyasi ayağı nerede?” Beka meselesi diye ortada dolaşan iktidarın işi gücü bırakıp FETÖ’nün siyasi ayağını ortaya çıkarması için seferber olması gerekmez mi?
MADALYONUN DİĞER YÜZÜ
Kısacası madem memlekette “beka” meselesi var, ona göre davranacaksın. “Bu ne perhiz, bu ne lahana turşusu” dedirtmeyeceksin.
Ha, “beka” meselesi yok da yapay bir beka meselesini seçim yüzünden sürekli ateşe odun atıp canlı tutuyorsan…
Bak hemen söyleyeyim; bunu seçmen yemez! Gerekli yanıtı da sandıkta verir. Öyle bir verir ki neye uğradığını anlayamazsın.