Almanya'dan Rojava'ya 2.500 asker
Alman Dışişleri Bakanı Heiko Maas, Suriye’deki durumu görüşmek üzere bugün Türkiye’de. Ziyaret, Maas ve Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu arasındaki gerginliğin gölgesinde gerçekleşecek.
Alman Dışişleri Bakanı Heiko Maas, Suriye’deki durumu görüşmek üzere bugün Türkiye’de. Ziyaret, Maas ve Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu arasındaki gerginliğin gölgesinde gerçekleşecek.
Ankara'da diplomasi trafiği hızlanırken, Almanya Savunma Bakanı Annegret Kramp-Karrenbauer, Rojava sınırında uluslararası güçlerin kontrolünde bir güvenli bölge kurulması önerisini NATO dışişleri bakanları toplantısında da dile getirmesinin ardından Alman ordusunun bu bölgeye 2 bin 500 asker göndermeye hazır olduğu öne sürüldü.
Alman Bakan Annegret Kramp-Karrenbauer, Rojava ile Türkiye sınırında oluşturulacak “uluslararası güvenli bölge” planını NATO’ya sundu.
Bakan Kramp-Karrenbauer, bu sınırın sadece Rusya ve Türkiye’nin kontrolüne bırakılmaması gerektiğini belirterek “Mevcut durum tatmin edici bir çözüm değil” dedi.
Alman basınına göre ise Almanya Genelkurmay Başkanlığı, oluşturulması planlananan güvenli bölge için, uluslararası bir karar alınması halinde 2 bin 500 asker göndermeyi planlıyor.
Haberlerde, Birleşmiş Milletler veya çok uluslu bir gücün bölgede güvenliği sağlaması halinde Almanya bu uluslararası gücün komutasını üstlenebilecek.
Rudaw'ın aktardığına göre, Almanya Genelkurmayı’na göre planlanan güvenli bölge 40 kilometre uzunlukta 30 kilometre derinlikte olacak.
Alman askeri yetkililer ise bölgeye gönderilecek taburda gözcü, özel tim, zırhlı birlikler, obüsler, ağır silahlar, mayın temizleyicilerin yer alacağını belirtiyor.
Ayrıca Alman ordusu Tornado keşif uçakları ve Eurofighter jetleri ile bu güce hava desteği vermeye de hazır.
Almanya’nın önerisine destek veren NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de, “NATO müttefiklerinin teklif getirmesi olumlu. Bu tip tekliflerle ilerlenebilir ve politik kalıcı çözümler üretilebilir” ifadelerini kullanmıştı.
Belçika Savunma Bakanı Didier Reynders de, “Haritada değişiklikler olmuş. Önce durumun gözlenmesi ve ona göre adım atılması gerekir” dedi.
Rusya, Rojava’da NATO’nun dahil olduğu bir güvenli bölge planına karşı çıkıyor.
Konu Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'ın da gündemindeydi. Güvenli Bölge'ye yönelik Almanya'dan gelen teklife de değinen Akar, şunları söyledi:
"Sayın Bakan ile bir görüşmemiz oldu. Bu konuda sayın Bakan'a teferruatlı bir şekilde bu konu ortaya getirilirse biz bunları bu kapsamda değerlendireceğimizi, çalışacağımızı ifade ettik. Başından beri sayın Cumhurbaşkanımız bunu BM başta olmak üzere birçok vesileyle gündeme getirdiler. Güvenli Bölge ile ilgili gerek güvenlik gerekse buranın ihyası, yeniden yapılanması konusunda bütün liderlerle konuşmalarında sayın Cumhurbaşkanımız onları davet ettiler. Bu konu konuşulabilecek bir konu, konuşulabilir. Gelsinler, önce teklifi tam olarak anlayalım, nedir, ne değildir. Bu teklifle birlikte sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde yaptığımız çalışma ile uyumu, birleştirilmesi konusunda da faaliyetlerimizi sürdürebilir, değerlendirmemizi tamamlayabiliriz."