Anketlerde AKP ve CHP'nin ardından 3. sıra Kararsızların!

SODEV'den seçim anketi: Oy tercihini ekonomi belirliyor, AKP ve CHP'den sonra 3. büyük grup kararsızlar. 31 Mart 2019 Yerel Seçimlerinde seçmenlerin yüzde 54.3'ü mevcut ekonomik durumların oy tercihlerinde etkili olacağını belirtiyor

Anketlerde AKP ve CHP'nin ardından 3. sıra Kararsızların!

SODEV'den seçim anketi: Oy tercihini ekonomi belirliyor, AKP ve CHP'den sonra 3. büyük grup kararsızlar. 31 Mart 2019 Yerel Seçimlerinde seçmenlerin yüzde 54.3'ü mevcut ekonomik durumların oy tercihlerinde etkili olacağını belirtiyor.

Sosyal Demokrasi Vakfı (SODEV) tarafından Türkiye genelinde gerçekleştirilen ve vatandaşların ekonomik durumunu ve ekonomik kriz algısının oy tercihlerine etkisinin incelendiği anket sonuçlarına göre seçmenlerin yarısından fazlası, yaklaşan yerel seçimlerde ekonomik durumların oy tercihinde etkili olacağını ifade ediyor.

Sosyal Demokrasi Vakfı (SODEV) Başkanı Ertan Aksoy, 7 Mart Perşembe günü Taksim Hill Otel'de gerçekleştirilen toplantıda yaptığı açıklamada "31 Mart 2019 Yerel Seçimlerinde seçmenlerin yüzde 54.3'ü mevcut ekonomik durumların oy tercihlerinde etkili olacağını belirtiyor" dedi.

Vakıf tarafından 31 Mart yerel seçimlerine az bir zaman kala ekonominin durumu ve seçmen davranışlarına olası etkilerine dair yapılan araştırmanın özet sonuçlarında ise şu veriler yer alıyor:

AKP Seçmeninin üçte biri ekonomik durumum kötü dedi

AKP SEÇMENİNİN ÜÇTE BİRİ 'EKONOMİK DURUMUM KÖTÜ' DEDİ

Mevcut ekonomik durumlarını 'kötü' veya 'çok kötü' olarak tanımlayan muhalefet partileri seçmenlerinin çoğunluğunun yanında, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) seçmeninin yüzde 40.1'lik bir oranı da ekonomik durumlarını 'kötü' veya 'çok kötü' olarak değerlendiriyor. Ayrıca, AKP seçmenlerinin yaklaşık 3'te 1'ine denk düşen yüzde 27.9'luk bir kesimi de ekonomik durumlarını 'kötü veya çok kötü' olarak nitelendiriyor.

MUHALEFET SEÇMENLERİNİN EKONOMİSİ SON 1 YILDA DAHA DA BOZULDU

 

Başta Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) olmak üzere, muhalefet partilerine oy veren seçmenlerin büyük çoğunluğu, son 1 yıl içinde ekonomik durumlarının daha da kötüleştiğini belirtiyor. Benzer eğilim, MHP ve Saadet Partisi (SP) tabanının üçte ikilik bir oranında da gözleniyor.

 

Öte yandan, 2014 yerel seçimlerinde AKP'ye oy vermiş olan seçmenlerin yaklaşık yarısının da, ekonomik durumlarının son bir yıl içinde kötüleştiğini söylüyor.

SEÇMENLERİN YARISINDAN FAZLASI BORÇLANARAK YAŞIYOR

 

Türkiye ekonomisinde son bir yılda artan bir oranda yaşanan ekonomik dalgalanmalar ışığında değerlendirildiğinde, seçmenlerin yarısına yakın bir oranının gelir ve harcama denkliğine sahip olduğu öğrenilirken, yarısından biraz fazlasının ise geçimini borçlanarak, aile veya yakın çevrelerinden yardım alarak, ya da mevcut birikiminden harcayarak sağlayabildikleri belirtildi. Diğer seçmenlere göre 'görece daha iyi durumda' olduğunu ifade eden AKP seçmeninde bile gelir ile harcama denkliğini sağlayamayanların oranı toplamda yüzde 42'ye ulaştı.

SEÇMENLERİN YARISINDAN FAZLASI KIRMIZI ET ALAMIYOR

 

Araştırmaya katılanlara "Son bir yılda 'Artık alamıyoruz' dediğiniz bir şey var mı?" sorusu yöneltildiğinde ise, yüzde 85 oranında "Evet" cevabının verildiği görüldü. Buna ek olarak, "Evet" yanıtını verenlere "Artık neyi alamıyorsunuz?" diye sorulduğunda ise katılımcıların yüzde 51'i 'kırmızı et', yüzde 23'ü ise 'giyim' cevabını verdi.

Yine araştırmaya katılanlar tarafından, Türkiye'nin en büyük üç sorunu 'Ekonomi, İşsizlik ve Eğitim' olarak belirtildi.

KARARSIZLAR ESKİ AKP SEÇMENİ

 

Ayrıca, araştırmada 'kararsız seçmenlerin' AKP ve CHP'den sonra 3. büyük grubu oluşturdukları görüldü. Toplam kararsız seçmenin yüzde 44'ü ise bir önceki yerel seçimlerde AKP'ye oy verdiklerini belirtti. Buna göre, Cumhur İttifakı'nı oluşturan AKP ve MHP seçmeni bir arada düşünüldüğünde, kararsız seçmenlerin yüzde 56'sının 2014 yerel seçimlerinde bu iki partiye oy veren seçmenlerden oluştuğu görülüyor.

Öte yandan, Türkiye'nin en büyük seçmen kitlesini oluşturan AKP seçmeninin yüzde 69'u yine aynı partiye oy vereceğini belirtirken; 2014 Yerel Seçimlerinde AKP seçmeninin yüzde 13 kadarı kararsız olduğunu ifade etmiştir.

Benzer bir analiz MHP için yapıldığında da, 2014'te MHP'ye oy verenlerin 'Bu Pazar seçim olsa' CHP'ye 'AKP'den daha büyük oranda yöneleceği' saptandı. "Bu Pazar seçim olsa", 2014'te kendi partisine oy verecek olan MHP seçmenlerinin oranının, CHP veya AKP'ye oy verecek olan seçmen oranından daha az olduğu tespit edildi