Çatışmaların yoğunlaşmasıyla Duhok köylerindeki mağduriyet derinleşiyor

Duhok vilayetinin birçok kırsal köyünde TSK-PKK çatışmaları nedeniyle büyük mağduriyet yaşanıyor. Köylüler topraklarını süremiyor, geçim kaynaklarını kullanamıyor.

Çatışmaların yoğunlaşmasıyla Duhok köylerindeki mağduriyet derinleşiyor

Duhok vilayetinin kırsal bölgelerinde PKK ile Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) arasındaki çatışmalar şiddetlenirken, köylerde yaşayan halk bombardımanların hayatlarını kabusa çevirdiğini belirtiyor.

Bombardımanlar köyleri harabeye çevirdi

Amedi ilçesine bağlı Derelûk kasabasının kırsal Bergare Sıradağı eteğindeki Mijê, Kewnemejê, Gırgaş ve Spindarê köylerinin temsilcisi Azad Hemzo, Rûdaw’dan Şahyan Tahsin’e yaptığı açıklamada, köylerinin çatışmalar nedeniyle büyük bir mağduriyet yaşadığını, sık sık bombalanan köylerinde neredeyse yıkılmayan evin kalmadığını söyledi.

 Azad Hemzo, Temmuz ayından bu yana bombardımanların kesintisiz devam ettiğini ve son 15 gündür yoğunlaştığını belirterek şunları söyledi:
“Temmuz ayından beri bombardımanlar nedeniyle köylerimizi ziyaret edemiyoruz. Ekim ayında yapılan incelemede, 84’ten fazla evin zarar gördüğünü ve bazı evlerin tamamen yıkıldığını tespit etmiştik. Ancak bu veriler artık eskidi. 3 köydeki toplam 122 hanenin neredeyse tamamı zarar gördü.”

Kamu alanları ve altyapı da zarar gördü

Bombardımanlardan sadece evler değil, kamu alanları da etkilendi. Hemzo, “Kewnemejê köyünün camisi ve okulu, Mijê ve Spindarê köylerinin okulları ile Mijê sağlık merkezi tamamen yıkıldı” dedi. Köylerin boşaltılmasının hükümetin talimatıyla gerçekleştiğini belirten Hemzo, başta bunun geçici olduğu söylense de hâlâ köylerine dönememiş olduklarını ifade etti.

Ekonomik kayıplar ve geleceğe dair belirsizlik

Köylerde yaşayan halkın büyük ekonomik kayıplar yaşadığını belirten Hemzo, şu bilgileri paylaştı:
“Bu köylerde yaklaşık 2 bin kişi yaşıyordu. Toplamda 112 ev inşa edilmişti. Ancak halkın çoğu tarım yapamadığı ve köylerini terk etmek zorunda kaldıkları için borçlandı. Şimdi bu borçları ödeyemiyorlar.”

Hemzo ayrıca, Gırgaş’taki büyük bir yerleşim projesi, Spindarê’deki uzun süreli tarım faaliyetleri ve Mijê ile Kewnemejê’deki çiftliklerin köylerin boşaltılması nedeniyle hayata geçirilemediğini de ekledi.

Son olarak, Gare Dağı çevresindeki 20’den fazla köyde savaş nedeniyle yasakların uygulandığını belirten Hemzo, “Halk köylere giremiyor, hayvanları ve tüm eşyaları köylerde kaldı. Arıcılık yapanlar vardı. Kovanlarını bile alamadı. Gün geçtikçe savaş daha çok köyleri etkiliyor. Hükümetten birçok kez bu soruna bir çare bulmasını istedik. Ancak hala sorunlarımız çözülmüş değil” diye konuştu./Rudaw