Çin ve Pakistan'la gerginilk yaşayan Hindistan, Rusya'dan Mig-29 ve S-400 almaya hazırlanıyor
15 Haziran'da 20 Hint askerin ölümüyle sonuçlanan Çin sınırındaki çatışmanın ardından Hindistan, hava savunma sistemi için adımlarını hızlandırdı.
Rusya'da yayın yapan Kommersant'ın Hint askeri kaynaklara dayandırdığı bilgiye göre Yeni Delhi, hava kuvvetlerini hızlı bir şekilde modernize etmeye çalışan Pekin ve İslamabad'dan gelen tehditleri ortadan kaldırmak için Rus silahlarını almak istiyor
Hint kaynakları, Rus silahlarını elde etmenin açık bir çatışma durumunda Hindistan'a havada üstünlük şansı vereceğini belirtit.
Gazete, Hindistan'ın geçen sene Moskova ile yapılan S-400 anlaşması kapsamındaki yükümlülüklerinin ilk taksidi olarak yaklaşık 500 milyon dolar ödediğini bildirdi.
Rusya Askeri Teknik İşbirliği Federal Servisi Genel Müdürü Dmitri Şugayev, daha önce Hindistan'ın 2021'de ilk S-400 sistemini satın alacağını söylemişti.
Ancak Hindistan ile Moskova arasındaki anlaşma 2024 yılı için geçerli. Bunun yanında Rusya, bu yılın bitiminde S-400'lerin ilk bölümünü Hindistan'a gönderecek.
Hindistan, Çin ve Pakistan'ın güçlenmesine göz yummadı
Hindistan'ın kuzeydoğusundaki Ladakh bölgesinde 15 Haziran'da 20 Hint askerinin ölümüyle sonuçlanan çatışmaya neden olan ve bölgede tansiyonu yükselten sürecin S-400 sistemine yönelmesinde önemli rol oynadı.
Hint kaynaklar, Hindistan'ın Çin ve Pakistan sınırlarında değişen güç dengesini koruma ihtiyacı ile ilgili stratejik
Gazeteye konuşan bir kaynak, Hindistan Hava Kuvvetleri'nin Pakistan'In Amerikan F-16 Block 52 savaş uçaklarını ssatın almasının ardından tehdide açık bir durumda bulunduğunu, Çin'in de yerli üretim F-20 saval uçağı ile envanterini güçlendirdiğini kaydetti.
Kaynak, herhangi bir çatışma durumunda S-400 sistemlerinin savaş uçaklarını durdurabileceğini söylerken, Rusya'dan tedarik edildikten sonra üç sistemden ikisinin Pakistan, diğerinin Çin sınırına konuşlandırılacağını açıkladı.
Bölgede gerilimi yükselten süreç
Hindistan'ın kuzeydoğusundaki Ladakh bölgesinde 15 Haziran'da 20 Hint askerinin ölümüyle sonuçlanan çatışmaya neden olan ve bölgede tansiyonu yükselten süreç, Çin askerlerinin mayıs başında üç noktadan Ladakh bölgesine girmesi, burada çadır ve askeri karakollar kurmasıyla başlamıştı.
Çin askerlerinin, "bölgeden ayrılmaları" yönünde defalarca yapılan sözlü uyarılara aldırış etmediği ifade edilmiş, iki ülke arasında bir diğer tartışma konusu Sikkim eyaletinde de Çin ve Hint askerleri arasında çatışmalar yaşanmıştı.
İki ülke askerlerinin Ladakh bölgesinin doğusunda ve Sikkim eyaletinde karşı karşıya gelmesinin ardından gözler bu bölgeye çevrilmişti.
Öte yandan haziran başında iki ülke dışişleri bakanlığı yetkililerinin sınırda artan gerilimi video konferans yoluyla görüştüğü açıklanmıştı.
Hindistan, anlaşmazlığın barışçıl müzakereyle üstesinden gelinmesi konusunda Çinli yetkililerle hemfikir olunduğunu bildirmiş, Pekin yönetimi de iki ülkenin gerilimin düşmesine ilişkin konsensüse vardığını duyurmuştu.
Çin ve Hindistan arasındaki 3 bin 500 kilometrelik sınır hattının büyük bölümü, iki ülke arasında egemenlik tartışmalarına neden oluyor.
Pekin yönetimi, "Güney Tibet" olarak adlandırdığı Hindistan'ın Arunaçal Pradeş eyaletindeki 90 bin kilometrekarelik toprakta hak iddia ederken, Yeni Delhi, Aksai Chin platolarını kapsayan 38 bin kilometrekarelik alanın Çin tarafından işgal edildiğini savunuyor.
Taraflar, uzun yıllardır süregelen görüşmelere rağmen egemenlik ihtilaflarını çözemezken, iki ülke arasındaki gerilim, 2017'de de Çin'in bölgedeki bir sınır yolunu tartışmalı bir platoya uzatmaya çalışması üzerine artmıştı.
Independent