Kürdistan Bölgesi petrol üreticileri: Boru hattı sorunu çözülmeli, ihracat derhal başlamalı
Kürdistan Bölgesi'ndeki petrol üreticileri, pazar günü uzun süredir durdurulan Kürt petrol ihracatının Irak-Türkiye boru hattı üzerinden yeniden başlatılması için çabaların artırılması çağrısında bulundu.

Kürdistan Petrol Endüstrisi Derneği (APIKUR) yaptığı açıklamada, geçen hafta Irak hükümeti ve Kürdistan Bölgesel Hükümeti ile yapılan son görüşmelerinin "herhangi bir anlaşma ile sonuçlanmadığını" belirtti.
"Irak Hükümeti, ITP üzerinden petrol ihracatının önemini kamuoyu önünde ifade etmeye devam ediyor, ancak şimdiye kadarki görüşmeler sınırlı ve verimsiz olmuştur. APIKUR, karşılıklı yarar sağlayan çözümler bulmak için çabaların iki katına çıkarılmasını talep ediyor" denildi.
Kürdistan Bölgesi'nden Irak-Türkiye boru hattı üzerinden yapılan petrol ihracatı, Paris merkezli bir tahkim mahkemesinin Ankara'ya karşı Bağdat lehine karar vermesinin ardından Mart 2023'ten bu yana askıya alınmıştı. Mahkeme, Türkiye'nin Erbil'in 2014'te bağımsız olarak petrol ihracatına başlamasına izin vererek 1973 boru hattı anlaşmasını ihlal ettiğini belirtmişti.
Erbil, Bağdat, Ankara ve petrol üreticileri arasında - Amerika Birleşik Devletleri'nin ek baskısıyla - devam eden görüşmelere rağmen, ihracat durmuş durumda ve bu durum Irak'a milyarlarca dolar gelir kaybına mal oluyor.
APIKUR sözcüsü Myles Caggins, "APIKUR üyesi şirketler, hem Irak'ın Bütçe Yasası'nı karşılayan hem de Irak mahkemelerinde onaylanan uluslararası petrol şirketi sözleşmelerine uyan çözümler tekrar tekrar önerdiler" dedi. "İlerleme kaydedilememesinden üzüntü duyuyoruz, yine de petrol ihracatının yeniden başlaması için baskı yapmaya devam edeceğiz."
Petrol derneği ayrıca, ödeme mekanizmaları konusundaki önerileri hakkında Bağdat ve Erbil ile "önemli tartışmaların" yapılmadığını belirterek, birden fazla tavsiyenin kabul görmediğini vurguladı.
"APIKUR üyesi şirketler, her IOC'nin (Uluslararası Petrol Şirketi) mevcut sözleşme şartlarına uygun olarak bu tür ihracatlar için ödeme kesinliği sağlayan bağlayıcı anlaşmalar yürürlüğe girdiğinde ITP üzerinden ihracatı derhal yeniden başlatmaya hazırdır" ifadeleri açıklamaya eklendi.
Nisan ayının başında, APIKUR, yatırımlarının boru hattının kapanmasından "temelden zarar gördüğünü" ve petrol ihracatını yeniden başlatmak için "acele ettiklerini", bu konuda "Bağdat ile müzakereleri ilerletmek için ön safhalarda yer aldıklarını" söylemişti.
Şubat ayının başında, Irak parlamentosu federal bütçe yasasında değişiklikler onayladı. Bu değişikliklerle Kürdistan Bölgesi'nde üretim ve nakliye maliyetleri için varil başına 16 dolar ücret belirlendi. Bu hamle, ihracatın yeniden başlatılması yolunda önemli bir adım olarak görülüyor.
Değişiklikler ayrıca, federal hükümet ve KBY'nin (Kürdistan Bölgesel Yönetimi), 60 gün içinde Kürdistan Bölgesi'ndeki petrol sahalarının üretim ve nakliye maliyetlerini değerlendirmek üzere uluslararası bir teknik danışmanlık kurulmasını gerektiriyor. Eğer bir anlaşmaya varılamazsa, federal bakanlar kurulu danışmanlığı atayacak.