Kürt siyasetçi: PKK’nin bazı kadroları Kürdistan Bölgesi’nde ikamet edebilir
Yekgirtu Türkiye Temsilcisi Dr. Lukman Baskederi, süreç kapsamında PKK’nin bazı kadrolarının Kürdistan Bölgesi’nde ikamet edebileceğini, sürecin ise uzun soluklu ve çok aşamalı bir planlama gerektirdiğini söyledi. Abdullah Öcalan’ın serbest bırakılması konusunda ise “Halkın beklentisi ile gerçeklik arasında fark var” değerlendirmesinde bulundu.

Kürdistan İslami Birlik Partisi (Yekgirtu) Türkiye Temsilcisi Dr. Lukman Baskederi, Rûdaw TV’de konuk oldu ve PKK’nin kendisini fesih kararı ile Türkiye’deki sürece dair değerlendirmelerde bulundu.
Baskederi, Türkiye’de devam eden sürecin yalnızca belirli bir karar ve zaman dilimiyle sınırlı olmadığını belirterek, “Bu süreç sadece bir karar veya belli bir zaman dilimini kasamıyor. Tüm adımların atılabilmesi için daha uzun bir süre ve belki de bir kaç aşamayı kapsayacak” dedi.
PKK kadrolarına aşamalı çözüm vurgusu
PKK’nin silah bırakma sürecine değinen Baskederi, örgüt içindeki kişilerin farklı kategorilerde ele alınabileceğini söyledi.
Baskederi, “Silahlı faaliyetlerde bulunmuş olanlar ile diğer üyeler arasında ayrım yapılabilir. Her biri için farklı hukuki ve siyasi yollar uygulanabilir. Türkiye’nin bu konuda net bir yol haritası belirlemesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.
Bazı PKK üyelerinin Türkiye’ye dönemeyeceğini kaydeden Baskederi, “Bunların bir kısmı Kürdistan Bölgesi’nde kalabilir, bir kısmı da yurt dışına gönderilebilir. Kürdistan Bölgesi, bu kişilerin nasıl yerleşeceğine dair bir plan oluşturabilir” dedi.
Dr. Lokman Baskederi, “PKK’nin silahsızlanma süreci muhtemelen uluslararası bir gözetime tabi olacaktır. Türkiye bu sürecin yöntemlerini belirleyecek ve süreçte ana taraf olacaktır. Belki üçüncü bir taraf da bu sürece dahil edilecektir ancak şu ana kadar bu üçüncü tarafın kim olacağı netlik kazanmamıştır.”
Kürdistan Bölgesi süreci destekledi
Kürdistan Bölgesi yetkilileri, PKK’nin aldığı kararı memnuniyetle karşıladı.
Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani yaptığı açıklamada, “PKK’nin silahsızlanma, geri çekilme ve Sayın Öcalan’ın çağrısına uymaya dair aldığı kararı memnuniyetle karşılıyoruz. Bu tarihi fırsatın başarıyla ilerlemesi için her türlü yardım ve desteği sağlamaya tamamen hazırız” dedi.
Kürdistan Bölgesi’nin süreçteki rolüne dair konuşan Baskederi, “Kürdistan Bölgesi, sahip olduğu konum nedeniyle barış sürecinde temel bir taraf olup bu süreçte önemli ve etkili bir rol üstleniyor. Bu nedenle geçmişte yapılan tüm görüşmelere katılmış ve Kürdistan Bölgesi’nin önde gelen siyasi isimleri de bu görüşmelerde yer alıyor. Gelecekte de sürece aktif katılım sağlayacaklardır” ifadelerini kullandı.
Dr. Lukman Baskederi, Yekgirtu’nun da sürecindeki rolünü de önemli gördüğünü belirterek, “Yekgirtu Genel Sekreterliği bu süreç kapsamında Türkiye tarafıyla 16’dan fazla görüşme gerçekleştirmiştir. Bu süreç herkesin desteğini gerektiriyor” dedi.
Öcalan'ın durumu: “Halkın beklentisi ile gerçeklik arasında fark var”
PKK’nin 5-7 Mayıs tarihleri arasında düzenlenen 12. Kongresi'nde aldığı fesih kararına değinen Baskederi, Abdullah Öcalan’ın serbest bırakılması konusunun ise farklı şekillerde ele alınması gerektiğini ifade etti.
Baskederi, “Önümüzdeki günlerde Sayın Öcalan’ın geleceği yeniden gündeme gelecektir. Ancak halkın beklentisiyle gerçeklik arasında fark var. Halk, Türkiye hükümetinin Öcalan’ı sıradan bir vatandaş gibi serbest bırakmasını ve halkın arasına karışmasını bekliyor. Hatta DEM Parti eş başkanıyla yaptığımız bir toplantıda, Öcalan’ın çevresiyle iletişim kurabilmesi ve basına mesajlarını ulaştırabilmesi için adım atılması gerektiğini dile getirdi. Halkın beklentisi bu yönde” diye konuştu.
Baskederi, çözüm sürecinin yalnızca Kürt tarafı için değil, Türkiye'nin de demokratikleşmesi için tarihi bir fırsat sunduğunu sözlerine ekledi. /Rudaw