Rojava Özerk Yönetimi’nde 'Tişrin Zaferi' ilanı sonrası kutlamalar yapıldı
Rojava Özerk Yönetimi, Tişrin Barajı’ndaki nöbetlerin sona erdirildiğini duyurdu. Halk ilan sonrası sonrası kutlamalar yaptı.

Rojava (Kuzey ve Doğu Suriye) Özerk Yönetimi, dün (5 Mayıs) yaptığı açıklamayla, “118 gün süren Tişrin Barajı’ndaki nöbetin başarıyla sonuçlandığını ve sona erdiğini” duyurdu.
Yönetim, 8 Ocak’tan beri sürdürülen ve “direniş” olarak adlandırılan nöbetin “amacına ulaşması üzerine sonlandırıldığını” açıkladı
İlan sonrası Rojava’nın birçok kentinde ve ilçesinde kutlamalar için halk sokaklara döküldü.
Kamışlo’da Azadi Parkı’nda bir araya gelen vatandaşlar halay çekerek kutlama yaptı.
8 Temmuz’dan 5 Mayıs’a kadar Kobani’den 8, Tabka, Rakka ve Deyrezor’dan 7, Cezire bölgesinden ise 19 farklı grup barajdaki nöbete katılmıştı.
10 Mart’ta Demokratik Suriye Güçleri (DSG) Genel Komutanı Mazlum Abdi ile Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed Şara arasında 8 maddelik bir anlaşma imzalanmış, anlaşmada; “Suriye halklarının inanç ve ulusal kimliklerini eşit şekilde temsil etme, güvenlik ve kamu hizmetlerinin sağlanması, göçmenlerin güvenli geri dönüşü, nefret söylemine ve fitne yaratacak tutumlara karşı durma, ülke genelinde ateşkesin sağlanması” gibi maddeler yer almıştı.
Anlaşmanın ardından Tişrin Barajı ve Karakozak Köprüsü’ne yönelik saldırılar durdurulmuştu.
Tişrin neden önemli?
Tişrin Barajı ve Karakozak Köprüsü, ekonomik, siyasi ve askerî açıdan büyük önem taşıyor.
Karakozak Köprüsü, Fırat Nehri’nin iki yakasını birbirine bağlayan uluslararası M4 karayolu üzerinde yer alıyor ve bölge ticareti açısından kritik bir rol oynuyor.
Tişrin Barajı ise Kobani, Minbic ve kırsalının büyük bir bölümünün, Halep’in bazı kesimlerinin ve Tabqa çevresinin elektrik ihtiyacını karşılıyor, ayrıca sulu tarım açısından da hayati bir kaynak olarak önem arz ediyor.
Fırat Barajı’ndan sonra Tişrin Barajı, Suriye’nin enerji üretiminde ve kapasitesi açısından en büyük ikinci barajı.
Baraj gölü yaklaşık 1,9 milyar metreküp su depolayabiliyor.