Bugün Kobani Zaferi’nin 10’uncu yıldönümü: YPG, YPJ ve Peşmerge, kenti IŞİD’ten kurtardı

YPG, YPJ, Peşmerge ve koalisyon güçlerinin desteği ile Kobani’nin IŞİD’den kurtarılmasının üzerinden 10 yıl geçti. Kürt kamuoyunda “Kobani Zaferi” olarak adlandırılan bu savaş, aynı zamanda Suriye ve Irak topraklarının önemli bir bölümünü işgal ederek ilerleyen IŞİD’in ilk büyük yenilgisi oldu.

Bugün Kobani Zaferi’nin 10’uncu yıldönümü: YPG, YPJ ve Peşmerge, kenti IŞİD’ten kurtardı

Tarih yaprakları 26 Ocak 2015’i gösterdiğinde, Rojava’nın Kobani kenti, yaklaşık 4 ay süren yıkıcı bir savaşın ardından YPG, YPJ ve Peşmerge’nin dahil olduğu Kürt güçleri tarafından IŞİD’in işgalinden tamamen kurtarıldı.

Suriye hükumetinin “Ayn El Arab”, IŞİD’in ise “Ayn El İslam” ismini verdiği bu kent, işgali kırarak ismini “Kobani” diye tüm dünyaya duyurdu.

Haziran 2014’te Musul’u kontrol ederek Irak ordusundan aldığı modern silahlarla Rojava’ya yönelen IŞİD'liler, 15 Eylül 2016’te Kobani’ye yöneldi.

Kobani kent merkezi ve köylerinin yüzde 80’ini örgüt tarafından kontrol edildi. Savaş ve ölümden kaçan yaklaşık 500 bin kişi göç etmek zorunda kaldı.

Peşmerge Kobani’ye geçti

Kobani’de Rojavalı güçlerin direnişinin üzerinden bir buçuk ay geçtikten sonra, 31 Ekim 2014’te Kürdistan Parlamentosu kararı ve dönemin Kürdistan Bölgesi Başkanı ve Silahlı Güçler Genel Komutanı Mesud Barzani’nin imzaladığı talimat ile 162 Peşmerge’den oluşan 5 birlik Kobani’ye geçti.

Konvoy Habur Sınır Kapısı'ndan Türkiye'ye giriş yaptıktan sonra İpekyolu'nu takip ederek Şırnak'ın Silopi, Cizre, Mardin'in Nusaybin, Kızıltepe İlçesi üzerinden Urfa'nın Suruç İlçesi'ne gitmiş, oradan Kobani'ye geçmişti.

“YPG ve diğer Kürt grupları, Kobani’de kahramanca bir mücadele veriyor”

Kürdistan Parlamentosu Başkanı Yusuf Muhammet Sadık, o dönem yaptığı açıklamada Peşmergenin ilk kez bölge dışına çıkacağını aktararak, şöyle konuşmuştu:

"Peşmerge, ilk defa bütün partilerin desteğiyle Kürdistan bölgesinin dışına gönderiliyor. Bu, dünyanın güvenliğini sağlamak için atılmış bir adımdır.

YPG ve diğer Kürt grupları, Kobani’de kahramanca bir mücadele veriyor.

Peşmergeyi, YPG ile aynı safta çatışmak üzere gönderiyoruz. Bugün halkımız için tarihi bir gün. Cephelerde savaşan bütün kahramanlarımızı selamlıyoruz."

Amerika Birleşik Devletleri’nin öncülük ettiği IŞİD’e karşı Uluslararası Koalisyon Güçleri de Kürt güçlerine destek vermeye başladı ve bu şekilde savaş alanında dengeler değişti.

26 Ocak'ta kurtarıldı

 Tüm kentte büyük bir yıkıma neden olan ve IŞİD’in tüm imkanları ile tamamen kontrol ettiğine dair propagandasını yaydığı Kobani, 134 gün süren savaşın ardından örgüt üyelerinden tamamen temizlendi.

25 Ocak günü Rûdaw’a konuşan Kobani Peşmerge Gücü komutanlarından Muslih Zebari, “kısa süre sonra zaferi dünyaya duyuracaklarını” söyledi.

Aynı gün, Kobani’deki stratejik Miştenur Tepesi’ne 75 metrelik dev yeşil, sarı, kırmızı bayrak konudu ve ertesi gün, yani 26 Ocak 2015’te Kobani’nin tamamen kurtarıldığı ilan edildi.

Kobani’de görevini tamamlayan Peşmerge güçleri 29 Nisan 2015’te Kürdistan Bölgesi’ne geri döndü.

Kobani’deki zafer, aynı zamanda Suriye ve Irak’ta ilerleyişini sürdüren IŞİD’in yenilgisinin başlangıcı oldu.

Kobani’nin kurtarılmasında Türkiye, Suriye, İran ve Irak’taki tüm Kürt kentlerinden Kürt gençlerinin rolü oldu, çok sayıda Kürt genci bu uğurda hayatını kaybetti.

Savaş nedeniyle göç eden Kobani halkının büyük kısmı, daha sonraki süreçte kente geri döndü.