Türkiye'yi Doğu Akdeniz'den silecekler
Habertürk yazarı Serdar Turgut, bugünkü köşesinde ABD Senatosu'na sunulan bir tasarının 'Türkiye'yi Doğu Akdeniz'den silme' amacı taşıdığını söyledi ve "Metni benim gibi dikkatle okursanız diğer amacın da Türkiye'yi Doğu Akdeniz'den silmek olduğunu görebiliyorsunuz" ifadelerini kullandı.
Habertürk yazarı Serdar Turgut, bugünkü köşesinde ABD Senatosu'na sunulan bir tasarının 'Türkiye'yi Doğu Akdeniz'den silme' amacı taşıdığını söyledi ve "Metni benim gibi dikkatle okursanız diğer amacın da Türkiye'yi Doğu Akdeniz'den silmek olduğunu görebiliyorsunuz" ifadelerini kullandı.
Serdar Turgut, yazısında, 'İstanbul bir şekilde çözülür ama Doğu Akdeniz'i kaybetmeye doğru gittiğimize emin olabilirsiniz' başlıklı bugünkü köşe yazısında, ABD'li senatörler Bob Menendez ve Marco Rubio tarafından Senatoya sunulan tasarıya yer verdi.
Serdar Turgut'un yazısının ilgili bölümü:
Bizler ülke olarak yerelleşmişken, içimize çekilmişken ‘bu arada' ne yazık ki fazla konsantre olamadığımız önemli, tehlikeli gelişmeler de olmayı sürdürüyor.
S-400, F-35 bunalımları ve ciddi yaptırım tehditlerini biliyorsunuz bunları tekrara gerek yok şimdi.
Ancak bence geçtiğimiz hafta içinde Amerikalı iki senatör Bob Menendez ve Marco Rubio’nun senatoya görüşülmesi için sunduğu yasa tasarısı Türkiye açısından en vahim olan gelişmeydi.
Emin olun yasa tasarısının tamamı elime geçip okuduğumda başımdan kaynar sular dökülmüş gibi hissettim.
Yıllardır bu ülkeyi takip ederim hiç bir dönemde bu kadar Türkiye aleyhine sonuçlar doğurabilecek bir adım daha önce atılmamıştı.
Herkes "Acaba İstanbul ne olacak" diye düşünüyor ama ‘bu arada’ bizler hepimiz Doğu Akdeniz'i kaybetmeye doğru gidiyor gibiyiz. Bu tasarıyla bu yapılmaya çalışılıyor.
Tasarının asıl amacı
Tasarının resmi amacı ilk sayfasında şöyle açıklanıyor: "Bu tasarı Doğu Akdeniz’de güvenlik ve enerji işbirliklerinin geliştirilmesi ve diğer amaçları taşımaktadır."
Metni benim gibi dikkatle okursanız diğer amacın da Türkiye'yi Doğu Akdeniz'den silmek olduğunu görebiliyorsunuz.
Bir süredir yapılan temaslar zaten bu adımın altyapısı hazırlanmaktaydı. Amerika bölgede İsrail, Yunanistan ve Kıbrıs (Rum Kesimi) ile bir stratejik ortaklık oluşturuyor. Bu ülkeler gerekirse Mısır’ın desteğini de alarak Akdeniz'deki dev doğalgaz enerji alanlarına ve ülkelerin ulusal güvenliğine dışarıdan gelebilecek tehditlere karşı ortak hareket etmeyi taahhüt ediyorlar. 'Ortak hareket' kavramı içine askeri işbirliği de konuluyor.
Bu bağlamda hem Yunanistan hem de Kıbrıs Rum Kesimi ABD’ye silah, askeri gemi ve asker konuşlandırması için yeni imkanlar açıyor ve hatta ABD, Kıbrıs Rum Kesimi'ne yeni silahlar satmayı da taahhüt ediyor.
Dışardan gelebilecek tehditlerin tanımlandığı bölümde ise ilk önce terör örgütleri belirtiliyor ve sonra da eğer Rusya’dan S-400’leri aldığı takdirde Türkiye’ye de böyle bakılacağının işareti verilmiş. Bu bölümde Türkiye’ye bu durumda yeni yaptırımlar uygulanacağı da tekrarlanmış.
Türkiye’ye karşı niyetleri kötü, bu tasarının hemen her cümlesinden buram buram kötü kokular yükseliyor.