Sezai Temelli'den PKK'nin silah bırakmasına ilişkin açıklama

DEM Parti Grup Başkanvekili Sezai Temelli, PKK'nin silah bırakma ihtimaline ilişkin “Önemli olan sadece silahların bırakılması değil, barış sürecinin hukuki ve demokratik zemine oturtulmasıdır” dedi. Temelli, Meclis'te kurulması planlanan komisyon için önerilerini bu hafta sunacaklarını açıkladı.

Sezai Temelli'den PKK'nin silah bırakmasına ilişkin açıklama

DEM Parti Grup Başkanvekili Sezai Temelli, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde düzenlediği basın toplantısında, PKK'nin silah bırakmasına ve sürecin siyasi boyutuna ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

PKK’nin Temmuz ayında silah bırakacağına dair iddialara ilişkin bir soruyu yanıtlayan Temelli, “Bu gelişmelerin önümüzdeki hafta gerçekleşme ihtimali var gibi görünüyor. Ancak mesele yalnızca silah bırakılıp bırakılmadığına indirgenmemelidir. Asıl odaklanılması gereken konu, hukuki güvencelerin sağlanması ve toplumsal barışın kalıcı hale getirilmesidir” ifadelerini kullandı.

“Komisyon meclis tatile girse de çalışmalı”

Temelli, PKK’nin fesih kongresi sonrası Meclis’te kurulması planlanan komisyon hakkında da değerlendirmelerde bulundu.

Komisyondan büyük beklentilerinin olduğunu belirten Temelli, “Yasal bir komisyonun kurulması ve bu komisyonun temsil kabiliyetinin güçlü olması bizim için çok önemlidir. Komisyondan beklentimiz, Kürt meselesinin demokratik çözümüne katkı sunacak, hızlı ve etkin bir yol haritası ortaya koymasıdır” dedi.

Komisyona ilişkin önerilerini 1 Temmuz Pazartesi günü Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş’a yazılı olarak ileteceklerini açıklayan Temelli, “Meclis tatile girse bile komisyonun çalışmalarına devam etmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bu sürece bütün gücümüzle destek vereceğiz, inisiyatif almaktan çekinmeyeceğiz” diye konuştu.

“İmralı’ya gitme niyeti var, takvim ilerleyecek gibi görünüyor”

DEM Parti heyetinin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve siyasi partilerle gerçekleştirmeyi planladığı görüşmelere ilişkin de konuşan Temelli, “Sayın Pervin Buldan, Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş ile yaptığı görüşme sonrası bir açıklama yaptı. 8’i ya da 9’u gibi Cumhurbaşkanı ile görüşmeyi, ardından siyasi partilerle temas kurmayı ve sonrasında İmralı’ya gitmeyi planladıklarını ifade etti. Sanırım bu takvim ilerleyecek” dedi.

“Yargı, muhalefeti yok etmeye çalışan bir araca dönüştü”

Temelli, CHP’nin kurultayına ilişkin açılan davaya da değinerek yargının siyasete müdahalesini eleştirdi.

“YSK kararı varken bu davanın açılması Anayasa’ya ve yasalara aykırıdır. Hangi okulu bitirip hâkim oldular bilmiyorum ama hukuk fakültesi ikinci sınıf öğrencisi bile bu kararın yanlış olduğunu bilir” diyen Temelli, Türkiye’de yargının siyaset eliyle şekillendirilmeye çalışıldığını söyledi.

Temelli, “Muhalefeti yok etmeye çalışan bir anlayış, demokrasinin doğasına aykırıdır” dedi.

“Kobani davası çökmüştür”

Temelli, Kobani davasını ise “siyasete müdahalenin en fetiş biçimi” olarak nitelendirerek, dava sürecini şu sözlerle eleştirdi:

“13 ay sonra açıklanan 32 bin sayfalık gerekçeli karar, baştan sona kopyala-yapıştır. İçeriği torba yasa gibi, tamamı çöptür. Bu dava daha ilk günden çökmüştür. Arkadaşlarımız bir an önce serbest bırakılmalıdır. Bu dava bir kumpastır, gerekçeli kararı da bunun belgesidir.”

Temelli, “Bizim için asıl olan, barışın kalıcılaşmasını sağlayacak olan hukuki zeminin kurulması ve siyasal özgürlüklerin herkes için geçerli kılınmasıdır” diyerek açıklamalarını sonlandırdı.