Mesrur Barzani’den Bağdat’a Mesaj: Müzakereye Hazırız

Kürdistan Bölgesi Başbakanı Mesrur Barzani, Bağdat ile Erbil arasında uzun süredir anlaşmazlıkların en kritik başlığı olan petrol konusunda Kürdistan Bölgesi'nin Irak hükümetiyle yeni bir petrol ve gaz yasası konusunda müzakerelere hazır olduğunu açıkladı.

Mesrur Barzani’den Bağdat’a Mesaj: Müzakereye Hazırız

Kürdistan Bölgesi Başbakanı Mesrur Barzani, Suudi Arabistan Merkezli Şarq kanalıyla yaptığı röportajda Erbil-Bağdat ilişkileri ve birçok önemli konuya dair soruları yanıtladı. Kürdistan Bölgesi'nin, petrol ihracatı konusunda Bağdat'la uyum içinde çalışarak çözüm bulma çabasında olduğunu vurguladı.

Irak Bakanlar Kurulu’nun 17 Temmuz’da aldığı karara göre, Kürdistan Bölgesi şu anda ürettiği tüm petrolü günlük 230 bin varillik kota üzerinden SOMO şirketine teslim ediyor. Ayrıca günlük 50 bin varil de iç tüketim için kullanılıyor. Kürdistan Bölgesi, aylık olarak Bağdat’a 120 milyar dinarı da petrol geliri olarak aktarıyor.

“Saldırılar Amerikan enerji şirketleriyle yapılan anlaşmaların hemen ardından geldi”

Başbakan Barzani, Kürdistan Bölgesi’ndeki petrol altyapılarına düzenlenen İHA saldırılarıyla ilgili olarak, bu saldırıların arkasında kimin olduğunu bildiklerini söyledi ve soruşturmaların sonucunu beklediklerini ifade etti. Barzani, saldırıların zamanlamasına dikkat çekerek, bunların ABD’li enerji şirketleriyle yapılan anlaşmalardan hemen sonra gerçekleştiğine işaret etti.

"Amerika bizim müttefikimizdir. Petrol sahalarımıza düzenlenen saldırılar hakkında istihbarat paylaşımında bulunuyoruz, çünkü bu saldırılar ABD’li şirketlerin faaliyet gösterdiği tesisleri de hedef aldı" dedi.

Ayrıca Suudi Arabistan’la iş birliğine açık olduklarını belirten Barzani, her iki taraf arasında tarihsel ilişkilerin bulunduğunu vurguladı.

Saldırılar, günlük yaklaşık 10 milyon dolarlık kayba yol açtı

Kürdistan Bölgesi’ndeki petrol altyapılarına yönelik saldırılar, günlük 140 ila 150 bin varillik üretim kaybına yol açtı. Mevcut fiyatlarla bu kaybın günlük yaklaşık 10 milyon dolarlık zarara karşılık geldiği belirtiliyor. Saldırılar 14 Temmuz'da başladı ve dört gün boyunca aralıksız devam etti. Bu da başta büyük petrol sahaları olmak üzere üretimin yarısından fazlasında ciddi düşüşlere neden oldu.

"Maaşların siyasi baskı aracı olarak kullanılması anayasaya aykırıdır"

Maaş kriziyle ilgili olarak Başbakan Mesrur Barzani, Irak hükümetinin Kürdistan Bölgesi’ndeki memur maaşlarını “siyasi baskı kartı” olarak kullandığını belirterek bunu anayasaya aykırı bulduğunu söyledi.

"Memur maaşlarının Bağdat-Erbil arasındaki anlaşmazlıklarda siyasi koz olarak kullanılması kabul edilemez. Kanun ve anayasa gereği halk maaşını sorunsuz ve zamanında almalıdır." dedi. Ayrıca son üç aydır maaşların geciktiğini, ancak kısa süre önce Mayıs maaşlarının dağıtıldığını belirtti.

Mesrur Barzani, Federal Maliye Bakanlığı’nın Kürdistan Bölgesi’nin maaş ve bütçesiyle ilgili detaylara müdahil olduğunu, bunun da Kürdistan’ın anayasal haklarının ihlali anlamına geldiğini söyledi. Çözüm olarak, gelecek yılki bütçe yasasında Kürdistan için sabit bir bütçe öngörülmesi gerektiğini ifade etti.

“Bağdat’ın Anayasa'nın 140. maddesini uygulamak için siyasi iradesi yok”

Başbakan Mesrur Barzani, Erbil-Bağdat ilişkilerindeki bir diğer temel sorunun, Bağdat yönetiminin Kürdistan Bölgesi'ni zayıflatma niyetini ve siyasi irade eksikliğini gösterdi.

“Bağdat, elindeki tüm baskı kartlarını Kürdistan Bölgesi’ni köşeye sıkıştırmak için kullanıyor. İyi bir ilişki önündeki en büyük engel, bu siyasi irade eksikliğidir” ifadelerini kullandı.

Barzani, Kerkük’ün statüsünü belirleyen Anayasa’nın 140. maddesine de değinerek, “Bağdat’ın bu maddeyi uygulamak için herhangi bir siyasi iradesi bulunmuyor” şeklinde konuştu.

“Kürtler Irak Cumhurbaşkanlığı makamının kendi hakları olduğunu düşünüyor”

Kürtlerin Irak’taki yetki paylaşımındaki konumuna ilişkin konuşan Barzani, "Kürtler, Irak Cumhurbaşkanlığı makamının kendi siyasi hakkı olduğunu düşünüyor." ifadelerini kullandı.

Türkiye-PKK diyaloğuna destek

Türkiye ile PKK arasındaki olası müzakere süreci hakkında da konuşan Barzani, “Türkiye ile Kürdistan İşçi Partisi (PKK) arasında başlayabilecek barış ve diyalog girişimlerini destekliyoruz” dedi.

“Suriye, Kürtlerin taleplerine kapı açmalı”

Suriye'deki Kürtlerle ilgili olarak da konuşan Kürdistan Bölgesi Başbakanı Mesrur Barzani, “Suriye hükümeti Kürtlere kapı açmalı ve taleplerini yerine getirmelidir” dedi. Ayrıca, “Bölgede yeni bir istikrar sürecinin başlamasını umuyoruz. Çünkü her türlü güvenlik krizi, bölgedeki tüm taraflara olumsuz yansır” ifadelerini kullandı.

“İsrail-İran çatışmasının tarafı değiliz”

İsrail ile İran arasında geçtiğimiz Haziran ayında yaşanan 12 günlük savaşla ilgili değerlendirmede bulunan Başbakan Mesrur Barzani, “Biz, İsrail ile İran arasındaki sorunun bir tarafı değiliz ve hiçbir savaşı desteklemiyoruz. Kürdistan, özellikle İran’la ilişkilerine saygı duyar ve hiçbir komşu ülkeye tehdit kaynağı olmak istemez” dedi.