Başkan Mesud Barzani'den Erdoğan-İmralı heyeti görüşmesine ilişkin açıklama

Başkan Mesud Barzani, DEM Parti İmralı heyeti ile Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan arasındaki görüşmeyi olumlu ve umut verici bir adım olarak değerlendirdi.

Başkan Mesud Barzani'den Erdoğan-İmralı heyeti görüşmesine ilişkin açıklama

Başkan Mesud Barzani, İmralı heyeti ile Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasında gerçekleşen son görüşmeyi değerlendirerek, bu temasın “olumlu ve umut verici” bir adım olduğunu söyledi.

Barzani, açıklamasında söz konusu gelişmenin Türkiye’de yıllardır süren sorunların çözümüne katkı sunabileceğini ve barış sürecinin yeniden canlandırılması için güçlü bir zemin teşkil ettiğini vurguladı.

Başkan Mesud Barzani sosyal medya platformu X hesabı üzerinden DEM Parti İmralı Heyeti ile Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasında gerçekleşen görüşmeye ilişkin bir açıklama yaptı.

Başkan Barzani açıklamasında “İmralı heyeti ile Cumhurbaşkanı Erdoğan arasındaki görüşme, sorunların çözümü için olumlu ve umut verici bir adımdır. Aynı zamanda Türkiye’de barış sürecinin ilerlemesi için güçlü bir zemin teşkil etmektedir” ifadelerini kullandı.

Ne olmuştu?

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın DEM Parti heyeti ile Perşembe günü (dün) Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde  bir araya geldi.

Heyette, DEM Parti Van Milletvekili Pervin Buldan ve İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder yer aldı.

Erdoğan’ın heyet ile görüşmesi 13 yıl sonraki ilk teması olma niteliği taşıyan görüşme 1 saat 25 dakika sürdü.

Görüşmede, MİT Başkanı İbrahim Kalın ve AK Parti Genel Başkanvekili Efkan Ala da yer aldı.

DEM Parti İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder yaptığı değerlendirmede, “Çok pozitif bir görüşme oldu. Çok daha umutluyuz. Bu konuda sayın cumhurbaşkanı oldukça önemli bir yerde duruyor. Amacımız barışı sağlamak” ifadelerini kullandı.

Van Milletvekili Pervin Buldan ise “Çok çok verimli bir görüşme oldu. Süreç güzel sürüyor” şeklinde konuştu.

DEM Parti heyetinden yazılı açıklama

Bu arada Erdoğan ile görüşen DEM Parti heyetinden yazılı bir açıklama da yapıldı.

Açıklamada görüşmelerin son derece olumlu, yapıcı, verimli ve geleceğe dair umut verici bir atmosferde gerçekleştirildiği belirtilirken, "Bugün gelinen nokta itibarıyla, dünden daha umutlu olduğumuzu bütün ülkemizin bilgisine sunmakta onur duyuyoruz" denildi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan ve heyetiyle yaptığımız görüşme, son derece olumlu, yapıcı, verimli ve geleceğe dair umut verici bir atmosferde gerçekleşti.

Süreçte gelinen noktanın önemi teyit edildi ve karşılıklı olarak bundan sonraki aşamalar değerlendirildi. Şiddet ve çatışmanın olmadığı, demokratik ve siyasal alanın güçleneceği bir dönemin ülkemiz, yurttaşlarımız ve bölgemiz için hayati önemde olduğu ifade edildi.

Sürece daha güçlü bir irade ve özenle çalışmalar sürecek.

Heyetimiz ve partimiz önümüzdeki süreçte daha da güçlü bir irade ve özenle Barış ve Demokratik Toplum Çağrı’sını hayata geçirmek için çalışmalarına devam edecektir. Bugün gelinen nokta itibarıyla, dünden daha umutlu olduğumuzu bütün ülkemizin bilgisine sunmakta onur duyuyoruz. Bugüne kadar sürece gerek önerileriyle gerek uyarılarıyla gerekse de eleştiriyle güç katan bütün siyasal partilere ve toplumsal kesimlere şükranlarımızı bildiriyoruz."

Süreç nasıl başladı? 

Bilindiği gibi PKK lideri Abdullah Öcalan, 27 Şubat’ta PKK’ye ‘silah bırakma’ ve ‘fesih’ çağrısı yapmıştı.

Ardından MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli PKK’ye fesih kongresini 4 Mayıs’ta Muş’un Malazgirt ilçesine toplamayı teklif etmişti.

Peşinden Erdoğan ise “Terörsüz Türkiye’yle ilgili süreç planladığımız şekilde yürümekte, herhangi bir sıkıntı söz konusu değil” diyerek sürecin ilerlediğini vurgulamıştı.

Daha sonra DEM Parti İmralı heyeti, 12 Mart’ta görüşmek için Erdoğan’dan randevu istemişti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşme bugün yapıldı.

Görüşme öncesinde Sırrı Süreyya Önder, "Sayın cumhurbaşkanını bilgilendireceğiz. Bundan sonrasına ilişkin önerilerimizi paylaşacağız. İnanıyoruz ki hem demokratik siyaset alanı hem de barış ve buna dair faaliyetler bundan sonra çok daha seri ve nitelikli adımlarla devam edecektir" demişti.

Buluşma "Tarihi görüşme" olarak değerlendirildi. /Rudaw