Ayşegül Doğan: PKK'nin silah bırakma törenine katılacağız
DEM Parti Sözcüsü Ayşegül Doğan gündeme ilişkin yaptığı basın toplantısında DEM Parti olarak 11 Temmuz’da Süleymaniye'de PKK'nin töreninde olacaklarını söyledi.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Sözcüsü Ayşegül Doğan, PKK’nin tutuklu lideri Abdullah Öcalan’ın yaptığı yeni çağrı ve güncel gelişmelere dair partisinin genel merkezinde açıklama yaptı.
DEM Parti Sözcüsü Ayşegül Doğan DEM Parti olarak PKK'nin 11 Temmuz'da Süleymaniye'de silah bırakması törenine katılacaklarını söyledi.
Türkiye’nin tarihi bir eşikte olduğunu belirten Ayşegül Doğan "Bu tarihin yazımına biz talibiz. Bu süreçte yalnızca tanıklık etmiyoruz. Bu süreç çok hayati sorumluluklar da yüklüyor. Çünkü insan hayatından bahsediyoruz. Bu hafta bir kez daha gördük ki bahsettiğimiz konu çok kıymetli. Çatışmasızlık, savaş ve savaşın son bulma ihtimalinin gerçekleşmesinde daha önemli bir aşamaya doğru ilerliyoruz" dedi.
Öcalan’ın bugün PKK’ye silah bırakma çağrısına da değinen Doğan şunları söyledi:
"Herkese sorumluluk düşüyor. Bugün, 26 yıl sonra ilk kez Sayın Öcalan’dan, İmralı’dan bir görüntü gördük. Sıcağı sıcağına gelen açıklamalar ve mesajlar da var. Dünya da ilgiyle takip ediyor. Demek ki Türkiye’nin Kürt meselesi, Türkiye’nin demokrasi sorunu yalnızca Türkiye’nin sorunu değilmiş. Hem bölgesel etkileri itibarıyla hem de sonuçları ve dünyada yaratacağı etkiler dolayısıyla yalnızca Türkiye ile sınırlı olmayan, aynı zamanda uluslararası bir sorundan bahsediyoruz. Bu yüzden, çok tarihi bir kavşakta olduğumuzu ifade etmek isteriz."
Türkiye’nin ikinci yüzyılını belirleyecek tarihi bir anda olduklarını belirten Ayşegül Doğan, "Yıllarca demokratik bir çözümün, barışın, eşit, adil, onurlu ve kalıcı bir barışın adresinin İmralı’dan, Sayın Öcalan’dan geçtiğini söyledik. Bugün bunun bir kez daha görülmüş olması gerekir.
Ayşegül Doğan, Abdullah Öcalan'ın silahların tamamen devre dışı kalmasını istediğini belirterek, "Bunun çabası ve mücadelesi onlarca yıldır sürüyor. Sesi bugünkü kadar koşullar elvermediği için yankılanmamış olsa da bugün ulaştığımız noktanın ardında onlarca yıllık bir çaba, emek ve uğraş olduğunu hatırlatmak isterim. 1993’te yarım kalmış, bugün yeniden siyaset alanının genişlemesi ve silahların tümden devreden çıkarılması için yeni sayfadan bahsediyoruz. Bu kez yarım kalmamalı" ifadelerini kullandı.
Ayşegül Doğan, sürecin güvencesinin ise "hukuk" olduğunu vurguladı.
Ayşegül Doğan, şunları söyledi:
"Hepimizin ortak teminatı ve ihtiyacı hukuktur. Dolayısıyla hukuk ve hukuka dair güvenceler, hiçbir siyasi hesap yapılmaksızın bir an evvel hayata geçilmeli. Bu da bir hakikati ortaya koymak, bir ihtiyacı ortaya koymaktır. Bunun için Meclis’te bulunan ya da bulunmayan, grubu bulunan ya da bulunmayan tüm siyasi partiler de sorumluluk üstlenmeli. Fikri bütün ayrılıklarını bir yana bırakıp Türkiye’nin temel Kürt sorununun demokratik çözümü ve Türkiye'nin demokratikleşmesi için sorumluluk üstlenmelidirler."
Temennimiz budur" dedi.
"Süleymaniye'de olacağız"
Ayşegül Doğan, 11 Temmuz'da Süleymaniye'de olacaklarını ve PKK'nin törenini izleyeceklerini belirterek, “ Biz 11 Temmuz'da Süleymaniye'de gerçekleştirilecek bir grup PKK'linin silah bırakma töreninin tarihi anına tanıklık etmek için Eş Genel Başkanlarımız, bileşenlerimizin eş genel sözcüleri, bir grup DEM Parti milletvekili ve MYK üyelerimiz ile orada olacağız” dedi.