Başkan Barzani ile Mazlum Abdi arasındaki tarihi görüşmenin ardından sırada ne var?
Toplantı önemli olsa da, konu burada bitmiyor. Kuzeydoğu Suriye'deki(Rojava) Kürtlerin kavraması gereken ve cesaretini gerektiren birçok iniş çıkış hala var. Sembolizmin üstesinden gelmeleri ve karmaşık jeopolitik gerçeklerle yüzleşmek için biraz kesinlik kazanmaları gerekiyor
Başkan Mesud Barzani ile ABD destekli, Kürt liderliğindeki Demokratik Suriye Güçleri (DSG) lideri Mazlum Abdi arasındaki son görüşme çok fazla ilgi çekti. Erbil'deki liderlerin görüşmesinin fotoğrafları medyada hızla yayılır yayılmaz, ülkemizin sorunuyla ilgilenen birçok kişi, bunu istikrarsız bir bölgesel manzarada Kürt birliği için bir umut ışığı olarak gördü.
Toplantı önemli olsa da ve her Kürt, Başkan Barzani'nin deneyimlerinden yararlanma hakkına sahip olsa da, konu burada bitmiyor. Kuzeydoğu Suriye'deki Kürtlerin bilgeliğini ve cesaretini, Suriye Kürtlerinin sembolizmi aşmak ve karmaşık jeopolitik gerçekliklerle ve iç eksikliklerle stratejik öngörüyle yüzleşmek ve bunları hızla çözmek için ihtiyaç duyduğu cesareti gerektiren birçok iniş çıkış var.
Barut fıçısı ısınıyor
Toplantı, Mazlum Abdi liderliğindeki DSG tarafından kontrol edilen kuzey Suriye'nin yarı özerk bölgesinin, benim barut fıçısının ortasında olduğu bir zamanda gerçekleşiyor. Barut, Türklerle sınırlı değil, Kürtlerin yıllar içinde elde ettiği kazanımları yok etmenin peşinde olan tüm diğer partilerin bir araya gelmesiyle oluşuyor. Yeni Suriye rejimi de Kürtlere karşı savaşın bir parçası olmak için silahlanmaya çalışıyor.
Çoğumuz bundan hoşlanmayabiliriz ama şunu söylemek gerekir ki, sonraki Türk hükümetleri ve liderleri uzun zamandır pragmatizmden ziyade milliyetçi ihtirasa öncelik vermeye istekliydiler.
Türkiye'nin gündemi açıktır: Bölgedeki Kürt isteklerini bastırmak için her türlü bahaneyi kullanmak. Terörizm suçlamalarından toprak bütünlüğü iddialarına kadar Ankara, Kürt güçlerini zayıflatmaya ve etkilerini sınırlamaya sürekli olarak çalıştı. Bu, sembolik jestlerin tek başına bu varoluşsal tehdide karşı koymaya yetmeyeceğini anlamaları gereken Suriye Kürtleri için düşmanca bir atmosfer yaratacaktır.
Ciddi adımların önemi
Başkan Barzani ile görüşmek herkese güçlü bir dayanışma mesajı gönderiyor olsa da, Başkan'ın onlara eşsiz bir deneyim yaşattığından eminim. Bölgedeki hiçbir parti bu durumda Kürtler kadar fedakarlık yapmadı.
Bu nedenle, inisiyatif alma sorumluluğu Suriye Kürtlerinin kendilerindedir. İç bölünmeler ve PKK'nin ideolojik çizgisine güçlü bir şekilde bağlı olmaları, Suriye'deki Kürt davası için sorunlar yaratmıştır. PKK'ye açık bağlılık, Türkiye'nin Suriye Kürtlerine saldırması için bir bahanedir ve bundan kaçınmak zorunda kalacaklardır. Bu, Türkiye'nin Suriye'deki Kürtlere karşı stratejisini çözmese de, Kürt müttefiklerinin ve dostlarının işbirliği yapması için kapıyı açar.
Türkiye'nin taleplerine boyun eğmek değil, bölgenin istikrarsız gerçekleriyle pragmatik bir şekilde yüzleşmek söz konusudur.
Kürt grupları arasındaki parçalanma, yalnızca toplu pazarlık güçlerini zayıflatmaya ve onları dış tehditlere karşı daha savunmasız hale getirmeye hizmet ediyor. Karmaşık jeopolitik zorluklarla başa çıkma geçmişine sahip olan Barzani, önemli rehberlik sunabilir.
Ancak Suriye Kürtlerine etkin destek verebilme yeteneği, onların birleşme ve bölgenin değişen dinamiklerine uyum sağlama istekliliğine bağlıdır.
ABD ve dış aktörlerin rolü
Bir diğer önemli faktör ise Suriye Kürtlerinin yabancı aktörlere, özellikle de ABD'ye olan güvenidir. ABD desteği IŞİD'e karşı mücadelede kilit bir rol oynamış olsa da, bu ortaklığın Kürt davasına olan sadakatlerinden kaynaklandığını varsaymak saflık olur.
ABD dış politikası, sürekli değişen öncelikler ve stratejileri içeren bir ABD güvenlik kayıpları alışverişine dayanmaktadır.
Örneğin, Washington'un Ortadoğu'da Rusya ve İran nüfuzunu dengeleme veya Avrupa'ya giden enerji yollarını güvence altına alma ihtiyacı, Türkiye'nin Kürt isteklerini baltalayacak tavizler vermesine yol açabilir.
NATO üyesi Türkiye, ister NATO'daki sorunlarına ilişkin müzakereler, isterse İsrail-Arap sorunu olsun, ABD ve diğer Batılı güçlerle ilişkilerinde önemli bir nüfuza sahip.
Mevcut jeopolitik ortam, değişen ittifaklar ve öngörülemeyen güç dinamikleriyle karakterizedir. ABD veya başka bir güç olsun, herhangi bir tek aktöre aşırı güvenmek, Kürtleri sömürüye karşı savunmasız bırakır. Bunun yerine, Kürt liderliği, iç konsolidasyonu dış diplomasi ile dengeleyen çok yönlü bir yaklaşım benimsemelidir. Bu, engellere rağmen Türkiye ile yapıcı bir diyalog kurmaya çalışmayı içerir.
Ankara'nın şimdi eskisinden daha sessiz görünse de, çatışmaları yönetmek ve tırmanışları önlemek için önemli bir araç olarak diplomasiyi amansızca kullanıyor. Aynı zamanda, Suriye Kürtleri, destek tabanlarını genişletmek ve herhangi bir tek aktöre olan bağımlılıklarını azaltmak için Avrupa, Rusya ve hatta Arap Birliği dahil olmak üzere diğer bölgesel ve uluslararası güçlerle aktif olarak etkileşime girmelidir.
Bulaşıcı kibir
Tarih, varoluşsal tehditler karşısında rehavete kapılmanın ne kadar tehlikeli olduğunu gösteren birçok örnek sunuyor.
Bizim için birçok fedakarlık yapan Kürtlerin stratejik öngörü ve adaptasyona ihtiyacı var. Geçmiş zaferlerin tahtına baskı yapmak zararlıdır.
Bugün Suriye Kürtleri isterlerse akıllıca davranabilirler, iç anlaşmazlıklarını çözüp birleşik bir cephe oluşturabilirler, bölgeye ve dünyaya komşularına tehdit oluşturmayacakları mesajını net bir şekilde verebilirler.
Başkan Mesud Barzani ile Mazlum Abdi arasındaki görüşme olumlu bir adım, dayanışmanın ve işbirliği yapma yeteneğinin bir göstergesi. Ancak, Başkan Barzani ve tüm Kürtlerin onlara yardım edebileceği bir şeyler yapabilecek olanlar Bay Mazlum ve yoldaşlarıdır.
Suriye'deki Kürtlerin önündeki yol, Türkiye'den uluslararası koalisyonların öngörülemezliğine kadar birçok engele sahip.
Ancak kararlılık, vizyon ve birlik ile Suriye Kürtleri bu engelleri aşabilir ve parlak bir gelecek sağlayabilir. Başkan Barzani'nin varlığı ve onlarla görüşmesi önemli ve zamanında oldu. Ancak, inisiyatif almak ve sürdürülebilir ilerlemenin yolunu açmak Suriye Kürtlerinin görevidir.
Hassan Ahmad Mustafa- The New Region