Irak Su Kaynakları Bakanlığı: Son yüzyılın en ciddi kuraklığıyla karşı karşıyayız
Irak Su Kaynakları Bakanlığı, ülkede yaşanan ciddi kuraklıkla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, bu durumun temel nedeninin yağış miktarındaki azalma ve su kaynaklarını paylaşan ülkelerden gelen su miktarındaki düşüş olduğunu belirtti.

Bakanlık açıklamasında, “1933 yılından bu yana en kurak yıl yaşıyoruz” ifadelerine yer verildi.
Açıklamada şu bilgilere de yer verildi:
“Dicle ve Fırat nehirlerinden gelen su miktarı geçen yıla göre yüzde 27 azaldı. Baraj ve su rezervuarlarında ise yalnızca %8 oranında su kaldı, bu oran geçen yıla kıyasla yüzde 57 düşüş anlamına geliyor.
Kuraklık, özellikle Irak’ın orta ve güney bölgelerinde ciddi su sıkıntılarına yol açtı.”
Bakanlık, komşu ülkelerin yeterli iş birliği göstermemesi halinde su krizinin daha da derinleşeceği ve ülke genelinde su güvenliğini tehdit edecek bir boyuta ulaşabileceği uyarısında bulundu.
Ankara Temasları: Türkiye sadece kısa süreli su bıraktı
1 Temmuz 2025’te, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Irak Parlamentosu Başkanı Mahmud Meşhedani, Ankara’da bir araya geldi.
Irak Parlamentosu Başkanlığı, görüşmede kuraklığın etkilerinin gündeme geldiğini ve Türkiye’nin Dicle Nehri’ne 420 metreküp/saniye oranında su bırakma kararı aldığını duyurdu.
Ancak Irak Parlamentosu Tarım, Su ve Bataklıklar Komisyonu üyesi Sair Cuburi, basına yaptığı açıklamada, bu artışın yalnızca birkaç gün sürdüğünü, ardından su akışının yeniden yıllık ortalamanın yüzde 5 altına düştüğünü belirtti. uburi, “Dicle ve Fırat’ın birçok noktasında insanlar artık neredeyse yürüyerek nehir yataklarını geçebilecek durumda” dedi.
Irak: Krizi aşmak için bölgesel iş birliği şart
Irak Su Kaynakları Bakanlığı, komşu ülkelerle diplomatik temasların artırılması, su paylaşımının artırılması ve nehir yataklarındaki kaçak kullanımın önlenmesi için ulusal düzeyde tüm kurumların iş birliği içinde hareket etmesi gerektiğini vurguladı.
Irak her yıl, özellikle yaz aylarında su sıkıntısıyla karşı karşıya kalıyor. Ülke su kaynaklarının yüzde 70’inden fazlası sınır ötesinden geliyor.
Dicle Nehri, Irak’a Kürdistan Bölgesi’nin kuzeyinden giriş yapıyor, ardından güney illere doğru ilerleyerek Şattü’l-Arap’a dökülüyor.