PKK silahları yaktı: Bundan sonra ne olacak?
PKK'nin silah yakma töreninin ardından kulislerde konuşulanlara göre; süreç bundan sonra MİT ve TSK’nın gözlemlerine paralel olarak Meclis zemininde devam edecek. Önümüzdeki hafta TBMM’de bütün partilerin temsil edileceği bir komisyon kurulacak. Süreç "merdiven" usulüyle ilerleyecek; PKK’nin attığı her olumlu adıma karşı, siyasi ve hukuki alanda Türkiye de yeni adımlar atacak

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin PKK lideri Abdullah Öcalan’a yaptığı çağrıyla başlayan, iktidarın "Terörsüz Türkiye", DEM Parti'nin ise "Barış ve Demokratik Toplum" olarak nitelendirdiği süreç, örgütün silah imha etme töreniyle yeni bir boyut kazandı.
Kendilerine “Barış ve Demokratik Toplum Grubu" adını veren bir grup PKK’li, Süleymaniye’ye bağlı Surdaş kasabası sınırındaki Casene Mağarası'nda temsili olarak silahları imha ettiği bir tören gerçekleştirdi.
Tarihî gelişmenin ardından sürecin bundan sonra nasıl ilerleyeceği konusunda kulisler de hareketlendi.
Meclis zemininde yürüyecek
Türkiye gazetesinde yer alan habere göre, PKK'nin silah bırakmaya başlaması ile birlikte, süreç bundan sonra MİT ve TSK’nın gözlemlerine paralel olarak Meclis zemininde devam edecek.
Önümüzdeki hafta TBMM’de bütün partilerin temsil edileceği bir komisyon kurulacak. Bu kapsamda TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, siyasi partilere yazı yazarak komisyona üye isteyecek.
Komisyonun çalışma alanı “tamamen silah bırakan bir örgütün tasfiye edildikten sonra örgüt üyelerinin ne olacağı; suça karışmamış olanlar ile suçlu konumunda bulunanların hukukî durumları, Türkiye’ye dönen örgüt üyelerinin toplumsal entegrasyonunun nasıl yapılacağı” gibi başlıklardan oluşacak.
Merdiven usulü
1 Ekim’de başlayacak yeni dönemle birlikte, bu süre içinde PKK’nin tamamen silahları bıraktığı ve tasfiye edildiği sonucuna varılırsa, hukuki anlamda Meclis’te bazı düzenlemeler yapılacak.
Süreç bir anlamda bundan sonra merdiven usulü ilerleyecek. PKK’nin attığı her olumlu adıma karşı, siyasi ve hukuki alanda Türkiye de yeni adımlar atacak.
Ancak bu süreçte atılacak her adım, MİT’in ve TSK’nın saha gözlemlerine dayalı olacak.
Habere göre “bütün bu çalışmalar sırasında hiçbir şekilde devletin temel nitelikleri tartışmaya açılmayacak.” Süreç başarıya ulaşırsa, af dâhil yeni infaz indirimleri tartışmaya açılabilecek.