Rojava Özerk Yönetimi’nden Suriye’deki yeni kabineye ilişkin açıklama!
Rojava Özerk Yönetimi, Suriye’de kurulan yeni kabineye tepki gösterdi.

Rojava Özerk Yönetimi’nden yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“-Şam'da ilan edilen hükümet, selefine çok benziyor, Suriye halkının tüm unsurlarının adil ve gerçek temsili sağlanamadı.
-Şam hükümetinin ısrarla sürdürdüğü politikalar bizi yine başladığımız noktaya getiriyor.
-Suriye'deki çeşitliliği ve çoğulculuğu yansıtmayan herhangi bir hükümetin ülkeyi gerektiği gibi yönetemeyeceğini ve krizden çıkaramayacağını, aksine krizi daha da derinleştireceğini vurguluyoruz.
-Yeni hükümetin verdiği kararları uygulamayacağız ve icrasıyla ilgilenmeyeceğiz.
-Demokratik, katılımcı, adem-i merkeziyetçi bir Suriye'nin inşasına yönelik temel taleplere bağlıyız."
Önceki yönetimlerin de halkın çeşitliliğini görmezden gelmesi nedeniyle siyasal krizlere neden olduğu ifade edilen açıklamada, "Suriyeliler, yıllardır tek taraflı ve dışlayıcı yönetim anlayışının yarattığı acıları yaşadı. Ülkenin etnik ve kültürel çeşitliliğini görmezden gelen önceki rejimler, halkın büyük bir kesimini siyasi süreçlerin dışında bırakarak Suriye’yi derin bir krize sürükledi. Halkın beklentisi, bu anlayışın sona ermesi ve demokratik, çoğulcu bir yönetimin inşa edilmesiydi. Ancak 29 Mart Cumartesi akşamı Şam’da açıklanan yeni hükümet, bu umutları boşa çıkardı. Yeni kabinenin de önceki yönetimlerden farklı olmadığı, toplumsal çeşitliliğin yine göz ardı edildiği açıkça görüldü. Suriye halkının tüm kesimlerinin adil ve gerçek bir temsile sahip olması gerektiği gerçeği bir kez daha yok sayıldı" denildi.
“Suriye’nin çok sesli yapısını yansıtmayan hiçbir hükümet ülkeyi yönetemez”
Yeni kurulan kabine ile Suriye halkının farklı bileşenlerinin ve etnik grupların siyasi süreçlerden dışlandığı belirtilen açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi:
“Şam hükümetinin ısrarla sürdürdüğü bu politikalar, bizi başa döndürmekten başka bir işe yaramıyor. Tek taraflı yönetim anlayışıyla Suriye halkının farklı bileşenleri ve etnik grupları siyasi süreçlerden ve ülke yönetiminden dışlanıyor. Oysa Suriyeliler, tam da bu anlayışa karşı çıkarak devrimlerini başlatmış ve köklü bir değişim talep etmişlerdi.
Bu noktada, Kuzey ve Doğu Suriye Demokratik Özerk Yönetimi olarak bir kez daha vurguluyoruz: Suriye’nin çok sesli ve çok kültürlü yapısını yansıtmayan hiçbir hükümet, ülkeyi sağlıklı bir şekilde yönetemez ve mevcut krizden çıkış yolu sunamaz. Aksine, bu tür yönetimler krizi daha da derinleştirir, sorunun kök nedenlerini çözmek yerine yeni çıkmazlar yaratır.
“Hataların tekrarlanması Suriye halkına zarar verir”
Bu nedenle, böylesi hükümetlerden gelen kararları uygulamak gibi bir yükümlülüğümüz yoktur. Geçmişte yapılan hataların tekrarlanması, Suriye halkına zarar vermekten başka bir sonuç doğurmaz ve kapsamlı bir siyasi çözümün önünü asla açmaz. Suriyelilerin temel haklarından asla vazgeçmeyeceğiz. Amacımız, tüm yurttaşların eşit haklara sahip olduğu, ortak ve demokratik bir Suriye inşa etmektir. Hiçbir tarafın veya etnik grubun yönetimi tekeline almasına izin verilmemeli, herkesin siyasi süreçlere adil bir şekilde katılımı sağlanmalıdır. Bu doğrultuda, tüm halkları, inanç gruplarını ve toplumsal bileşenleri kapsayan, dışlayıcı politikaları reddeden bir yönetim anlayışına geçilmesi için çağrıda bulunuyoruz.”