Rojava'daki okullarda hangi dersler okutuluyor?
Suriye şu anda 3 farklı idari sistem tarafından yönetiliyor. Rojava’da ‘Kuzey Suriye Federasyonu’ ismiyle kurulan özerk yönetim, Suriye rejiminin elinde olan bölgeler ile muhaliflerin elinde tuttuğu bölgeler. Bu 3 bölgenin idari sistemleri farklılık gösterirken eğitim sistemleri de değişiyor. Kürt güçlerinin kontrolünde olan Rojava’da yeni eğitim ve öğretim yılının başlamasından hemen önce özel bir eğitim sistemine göre bölgedeki tüm bileşenlerin dillerinde eğitim veriliyor.
Yöntemi kimler belirledi?
Afrin Bölgesi Eğitim ve Öğretim Komisyonu Başkan Yardımcısı Emira Xidir Rojava’da okutulan eğitim materyalleri ile ilgili Bas Gazetesine konuştu. Xidir tüm eğitim materyallerinin komisyon tarafından hazırlandığını belirterek, “Toplumdaki her bileşen için özel bir eğiitm sistemi mevcut ve farklı yöntemler uygulanıyor” diyor. Xidir kitapların rejim kitaplarından çevrilmediğini, özel olarak hazırlandığını ve her bileşenin kendi tarihi, dili, kültürünün de okutulduğunu söyledi.
Arap ulusu yerine demokratik ulus
Xidir, uzun süredir tartışma konusu olan İslam eğitimi isimli ders ve kitabı müfredattan kaldırılarak yerine din ve toplum isimli dersin demokratik ulus felsefesi bağlamında okutulduğunu ve bu dersle öğrencilerin tüm din ve mezheplerle ilgili bilgi sahibi olduğunu ifade etti. Xidir, İslam eğitimi isimli dersin kaldırılmasının bazı eleştiri ve tepkileri beraberinde getirdiğini özellikle Araplar'dan yoğun eleştirilerin geldiğini belirtti. Eğitim sisteminden kaldırılan bir diğer kitap Arap Ulusu isimli kitap. Xidir bu kitap yerine de Demokratik Ulus kitabını müfredata yerleştirdiklerini, Arap Ulusu isimli kitabın Baas zihniyetini topluma aşıladığı için kaldırdıklarını belirtiyor.
Jineloji de müfredatta
Rojava’da ki öğrenciler yeni eğitim sisteminde ortaokul ve lisede Jineoloji dersini görüyor. Ayrıca bu yıl Jineoloji dersinin okutulması için de Viyan Amara ismiyle bir enstitü kuruldu. Bu enstitüde iki yıl eğitim görecek olan adaylar bu dersin öğretmenleri olarak okullarda görev alacaklar. Emira Xidir bu dersle binlerce yıllık kadın tarihi, toplumdaki rolü ve önemi anlatıldığını bildiriyor. Jineoloji kitabında Kürt, Arap ve dünyadan toplum ve kadın mücadelesinde yer almış önemli kadınların hayatları yer alıyor. Jineolojinin lise ayağında kadın fizyolojisi üzerinde de duruluyor.
Rejim halkı görmezden geliyordu
Rejimin eğitim sistemini neden kabul etmediklerine ilişkin ise Xidir şu değerlendirmede bulunuyor: “Rejimin okuttuğu kitaplarda halkın emeği, çektiği cefa, hakları görmezden geliniyordu. Örneğin halkın binbir emeği ve ekonomisiyle yapılan Fırat Barajı ve Tabka kentleri kitaplarda Baas Partisi’ne ve başkanına mal ediliyordu. Halkın emeği hiçbir şekilde görülmüyordu. Ancak Özerk Yönetimin müfredatında herkese hakkı teslim ediliyor. Mühendis, işçi ve halk…
Diploma sorunu
Öte yandan çocukların geleceği ve verilecek olan diplomaların tanınmaması korkusu halk içinde endişeye yol açmış durumda. Suriye rejimi ile uluslararası camia şu ana kadar özerk yönetimi tanımış değil. Dolayısıyla özerk yönetimin vereceği diplomaları da tanımıyor. Ancak Suriye muhalefetinin bazı noktalarda kurduğu idare ve verdiği diplomalar bazı devletlerde tanınıyor; Türkiye gibi. Halkın bir kısmı da bu nedenle eğitimden uzaklaşıyor. İleride bölge olarak tanındığımız da eğitim sistemimiz de tanınacaktır.
Ancak biz şu an diploma meselesinden dolayı Suriye rejimi kontrolü altındaki bölgelere geçen hiç kimseye de engel olmuyoruz. Herkes seçiminde özgürdür. Sistemin ve verilecek diplomaların tanınması içinde her alanda çalışmalarımız devam ediyor.”