Mehmet Uçum: Türkiye'de siyasi tutsak yoktur
Mehmet Uçum, 'terörsüz Türkiye' sürecinde kullanılan dile dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. Uçum, "Tasfiye edilmekte olan terör vesayeti sadece terör örgütleriyle ilişkili siyasi mecralar, partiler üzerinde değil, bunların dilinde de var.Somut bir örnek olarak siyasi tutsak ifadesi verilebilir. Siyasi tutsak ibaresinin anlamı hangi bağlamda kullanılacağı bir yana kesin olan şu ki Türkiye’de siyasi tutsak yoktur" dedi.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin PKK lideri Abdullah Öcalan'a yaptığı çağrıyla başlayan, PKK'nin kendini feshettiğini duyurmasıyla devam eden 'yeni süreç' AKP tarafından, 'terörsüz Türkiye' olarak isimlendiriliyor. 'Terörsüz Türkiye' hakkında açıklama yapan Uçum, bu süreçte dile dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. Terörle ilişkili kişi ve yapıların hem siyasi hem de hukuki zeminde mücadele edilmesi gerektiğini vurgulayan Uçum, ideolojik söylemlerle pozitif hukukun inkar edilemeyeceğini ifade etti.
MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız da Uçum'un uyarı içeren bu paylaşımını tekrar paylaştı.
Uçum sosyal medya hesabından şu ifadelere yer verdi:
Tasfiye edilmekte olan terör vesayeti sadeceterör örgütleriyle ilişkili siyasi mecralar, partiler üzerinde değil, bunların dilinde de var.
Somut bir örnek olarak siyasi tutsak ifadesi verilebilir. Siyasi tutsak ibaresinin anlamı hangi bağlamda kullanılacağı bir yana kesin olan şu ki Türkiye’de siyasi tutsak yoktur. Ceza mevzuatında tanımlanmış şüpheli, sanık, tutuklu, hükümlü, terör suçlusu gibi statüler vardır. Bunlar hukuki statülerdir. İdeolojik-politik nitelemelerle pozitif hukukun üstünü örtemezsiniz.
Suçluyu suçsuz gösteremesiniz. Yolsuzluk yapandan kahraman, terörle iş tutandan mağdur çıkaramazsınız. Ceza hukuku açısından suç işlediği iddia edilmiş ya da suçlu bulunmuş kişileri hukuku reddederekaklayamazsınız. Pozitif hukuka ilişkin eleştirinizi hukuk sınırları içinde yapabilirsiniz, hukuku inkar edemezsiniz. İsnadlara karşı ancak hukuk içinde savunma yapıp hukuk yoluyla mücadele edebilirsiniz.
Eğer şüpheli, sanık, tutuklu, hükümlü gibi statülere sahip kimi kişiler siyasi tutsak olarak görülürse aslında bunların bu statülerden kaynaklanan hakları da inkar edilmiş olur. Siyasi tutsak diyenlerin bunun dahi farkında olmadıkları anlaşılıyor. Bu ideolojik-politik ezberden ve pozitif hukuka yönelik saldırgan dilden acilen vaz geçilmelidir. Aksi takdirde hem siyasi tutsak deyip hem hukuk reformunu konuşamazsınız. Yürürlükteki hukuku tanımayanlar pozitif hukukun değişim ihtiyacına ilişkin söz söyleme hakkına sahip olamazlar."